Wyborny kotlet po parysku. Delikatny, złocisty i miękki. Jak od mamy
Delikatne, soczyste i mięciutkie kotlety po parysku to doskonały pomysł na obiad z piersią kurczaka. Od tradycyjnej smażonej piersi różnią się panierką. Kotlety po parysku rozpływają się w ustach i są niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmie ci parę chwil, a cała rodzina będzie zachwycona takim prostym i pysznym obiadem z filetem z kurczaka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stockcreations
A. Daniluk, K. Głogowska
Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Zrób wyśmienity kotlet po parysku. To filet z kurczaka smażony w panierce z jajka i mąki. Nie dodaje się do niego bułki tartej. Kotlet z kurczaka wychodzi niezwykle soczysty, mięciutki i delikatny. Dzięki temu najbardziej smakuje przeważnie dzieciom, ale z pewnością dorośli też będą się nim zajadać. Możesz podać do niego ugotowany ryż albo ziemniaki – z wody lub puree. Doskonale będzie pasowała również delikatna surówka z marchewki albo młodej kapusty. Taki obiad to kwintesencja prostoty, elegancji i dobrego smaku. Z pewnością będziesz do niego wracać jak najczęściej.
Kotlet po parysku – pomysł na pierś z kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
- przyprawa do drobiu (opcjonalnie).
Jak zrobić kotlet po parysku z piersi kurczaka?
- Piersi kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie przekroiłam je wzdłuż na mniejsze kotlety.
- Każdy kotlet z kurczaka posoliłam, doprawiłam solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.
- W głębokim talerzu rozmąciłam jajka. Do drugiego talerza wsypałam mąkę.
- Każdy kotlet z kurczaka obtaczałam w mące i jajku, a następnie kładłam na rozgrzany olej.
- Piersi z kurczaka smażyłam z obu stron na złoto.