WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Wypieki dyniowe: Oto pięć sprawdzonych przepisów na ciasta i pączki

Ciasto z dynią? Dlaczego nie! Dynia doskonale nadaje się jako składnik słodkich deserów. Zebra dyniowo-czekoladowa, sernik dyniowy, zebra dyniowo-szpinakowa, ciasto dyniowe z jesiennymi owocami i pączki z dynią - to desery, którymi się zachwycisz.

Pumpkin pie, czyli ciasto dyniowe na kruchym spodzie cieszy sięJest wiele możliwości na wykorzystanie dyni w wypiekach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń

Dynia to nie tylko dodatek do obiadowych potraw. Możemy wykorzystać ją również jako bazę do stworzenia słodkich deserów. Gwarantujemy, że będą pyszne!

Zobacz przepisy na ciasta z dynią:

  • Zebra dyniowo-czekoladowa
  • Szybki sernik dyniowy
  • Zebra dyniowo-szpinakowa
  • Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami
  • Pączki z dynią

Tiktokerka wywiozła z Biedronki pełen wózek. Pokazała, co kupiła

Zebra dyniowo-czekoladowa [PRZEPIS]

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24 cm:

Ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram dyni
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego


Polewa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

Dynię obrać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Miękką dynię zmiksować na gładkie puree. Wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Gotową masę jajeczną połączyć z musem dyniowym - można miksować na najwolniejszych obrotach.

Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać jeszcze 3 łyżki mleka.

Ciasto wylewać po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Przed pieczeniem można nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto można przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polać roztopioną z mlekiem czekoladą i posypać pestkami dyni.

Szybki sernik dyniowy [PRZEPIS]

Składniki na małą tortownicę 21 cm

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag dyni, tu dynia hokkaido
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
  • cukier puder do posypania


Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.

Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.

Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.

Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.

Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!

Zebra szpinakowo-dyniowa z figami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto 1

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 200 g mąki
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soku z cytryny


Składniki na ciasto 2

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 200 g mąki
  • 150 g pure z dyni (ok. 300 g surowej)
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego


Dodatkowo

  • ok. 4 figi
  • cukier puder


Wykonanie

Ciasto 1. Olej zmiksować ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka połączyć z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiać połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać powoli, ale tylko do połączenia składników.

Ciasto 2. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni). Po upieczeniu wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować z olejem. Dalej postępować tak jak przy pierwszym cieście: jajka połączyć z cukrami, dodać zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.

Spód formy (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewać na środek formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry figi. Ciasto piec do suchego patyczka - około godziny w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło.

Ostudzone delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 7 fig
  • 2 gruszki
  • 6 śliwek
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady



Wykonanie

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki oraz połowę owoców pokrojonych w kostkę i orzechy. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 min. Wystudzone ciasto polać po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone pozostałe owoce.

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym [PRZEPIS]

Składniki na pączki dyniowe

  • 3 szklanki mąki pszennej 450
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka purée z dyni masłowej
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
  • szczypta soli




Składniki na solony karmel dyniowy

  • 5-6 łyżek purée z dyni
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól morska



Wykonanie

Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie.

Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.

Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.

Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.

Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać.

Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.

Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.

Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.

Wybrane dla Ciebie
Ostrołęka: Skusiła ją reklama ze znanymi twarzami. 55-latka chciała zainwestować, straciła 420 tysięcy złotych
Ostrołęka: Skusiła ją reklama ze znanymi twarzami. 55-latka chciała zainwestować, straciła 420 tysięcy złotych
Toruń: Dlaczego pod ulicą Poznańską tak często pękają rury wodociągowe?
Toruń: Dlaczego pod ulicą Poznańską tak często pękają rury wodociągowe?
Szczecinek: Trwa budowa nowego ronda w centrum. Prace szybko postępują
Szczecinek: Trwa budowa nowego ronda w centrum. Prace szybko postępują
Park Oruński: Ważne zmiany w dolinie. Weź udział i zgłoś swoje uwagi
Park Oruński: Ważne zmiany w dolinie. Weź udział i zgłoś swoje uwagi
Mielec: Remont fragmentu ul. Skargi ruszył na dobre. Są utrudnienia
Mielec: Remont fragmentu ul. Skargi ruszył na dobre. Są utrudnienia
Gorzów: Korki po włączeniu świateł na rondzie Santockim
Gorzów: Korki po włączeniu świateł na rondzie Santockim
Sezon grzewczy ruszył, a wraz z nim fale oszustw. Policja ostrzega przed fałszywymi ofertami sprzedaży opału
Sezon grzewczy ruszył, a wraz z nim fale oszustw. Policja ostrzega przed fałszywymi ofertami sprzedaży opału
Warszawa: 80-latek potrącił pieszego, przejechał po nim i odjechał
Warszawa: 80-latek potrącił pieszego, przejechał po nim i odjechał
Kraków: Pseudokibic zatrzymany za handel narkotykami
Kraków: Pseudokibic zatrzymany za handel narkotykami
Kraków: Seria wodociągowych awarii. Zaczęło się z samego rana
Kraków: Seria wodociągowych awarii. Zaczęło się z samego rana
Malbork: Znani gracze wracają na parkiet, by wspierać Zosię
Malbork: Znani gracze wracają na parkiet, by wspierać Zosię
Syn El Chapo idzie na ugodę sądową w USA. Wcześniej porwał barona
Syn El Chapo idzie na ugodę sądową w USA. Wcześniej porwał barona
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯