Zapobiegliwa Marta gotuje czereśnie i zamyka je w słoiku. Na zimę ma pyszny kompot

Chcesz zachować smak słodkich czereśni na długie, zimowe wieczory? Zrób kompot z czereśni i wlej do słoików. To prosty przepis, który wypełni spiżarnię smakiem i zapachem lata. Sposób podpatrzyłam u mojej koleżanki Marty. Ona wskrzesza tradycję naszych babć, ale też tworzy naturalne przetwory bez sztucznych dodatków. Poznaj przepis na obłędny napój na zimę.

Przepis na kompot z czereśniPrzepis na kompot z czereśni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk

Kompot z czereśni w słoiki – przepis na zimę

Liczba porcji: 4 słoiki po 1 litrze.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg czereśni (najlepiej dojrzałych, ciemnoczerwonych),
  • 400 g cukru,
  • 2 l wody,
  • opcjonalnie: 4 plastry cytryny, kilka goździków do smaku lub listki mięty.

Jak zrobić kompot z czereśni w słoiki?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie czereśnie. Odrzuć te uszkodzone lub nadpsute.
  2. Usuń ogonki, ale pestki zostaw – dodają kompotowi aromatu.
  3. Wyparz słoiki i pokrywki – to klucz do trwałości przetworu.
  4. Rozdziel czereśnie do słoików – napełnij je do ¾ wysokości
  5. W rondlu zagotuj wodę z cukrem, aż się całkowicie rozpuści.
  6. Gorącym syropem zalej czereśnie, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni pod pokrywką.
  7. Jeśli chcesz – dodaj plaster cytryny, listki mięty lub szczyptę korzennych przypraw.
  8. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj 20 minut w garnku z wodą (słoiki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).
  9. Wyjmij, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia.
  10. Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – to znak, że kompot z czereśni został dobrze zawekowany.

Z pewnością kompot z czereśni pakowany w słoiki to klasyczny sposób na uzupełnienie spiżarni. Gwarantuję, że nie wychodzi z mody. Jest prosty, szybki i – co najważniejsze – nie do podrobienia przez odpowiedniki ze sklepu. Przygotuj go raz, a zakochasz się w jego naturalnej słodyczy i głębokim kolorze. Używaj go zimą jako napój, bazę do deserów albo po prostu – by przywołać smak lipcowego popołudnia. Nie zwlekaj i gdy ceny będą najniższe w sezonie, ugotuj kompot z czereśni.

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym