Zapomnij o pierogach w kuchni polskiej. Niepowtarzalne smaki zaskakują

Na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej wzięłam udział w śniadaniu prasowym w warszawskiej restauracji Epoka poświęconym promowaniu polskiej gastronomii poprzez restauracje wyróżnione i odznaczone gwiazdkami przewodnika Michelin. Gospodarze przedstawili bogactwo kuchni polskiej, czerpiąc ze starych przepisów i lokalnych produktów. Dowiedz się, dlaczego turystyka kulinarna jest ważna dla Polski.
Homemade Polish Potato Pierogies  with Onion and Chives
background, boiled, cabbage, cheese, cooked, cooking, cuisine, delicious, dinner, dish, dough, dumpling, dumplings, eating, filled, flour, food, fry, gourmet, homemade, lunch, meal, meat, nutrition, onion, pierogi, pierogies, plate, polish, potato, pyrohy, russian, stuffed, table, traditional, ukrainian, background, boiled, cabbage, cheese, cooked, cooking, cuisine, delicious, dinner, dish, dough, dumpling, dumplings, eating, filled, flour, food, fry, gourmet, homemade, lunch, meal, meat, nutrition, onion, pierogi, pierogies, plate, polish, potato, pyrohy, russian, stuffed, table, traditional, ukrainianPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Anna Daniluk

Restauracja Epoka w Warszawie zdobyła wyróżnienie przewodnika Michelin za innowacyjne podejście do gotowania i elegancję. Tradycyjne dania zyskują nowoczesną i zaskakującą formę. Z pewnością z trudem odtworzyłabym ją w domowych warunkach. Na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej miałam okazję spróbować ponad 14 porcji degustacyjnych na bazie lokalnych produktów. W menu zauważyłam mapkę wskazującą miejsce pochodzenia konkretnego składnika oraz rok pochodzenia przepisu, który był punktem wyjścia do stworzenia dania. To uświadamia, jakie bogactwo tkwi w naszych regionalnych gospodarstwach.

Polska kuchnia to nie tylko pierogi

Polska Organizacja Turystyczna chce pokazać kuchnię polską w szeroki i nowoczesny sposób. Wyjść poza schematy i stereotypowe myślenie o bigosie i pierogach. Przewodnik Michelin — jak twierdzi POT — ma być wisienką na torcie polskiej gastronomii i pomóc budować ofertę kulinarną dla turystów z całego świata.  Dlatego restauracja Epoka, korzystając z np.: polskich raków z Jezierzan, ogórków z Hajnówki, wołowiny i cielęciny z Włodawy oraz dziczyzny ze Zwierzyńca wpisuje się w misję polskiej dyplomacji kulinarnej.

Co jadłam w restauracji Epoka?

Ugoszczono mnie ponad 14 porcjami degustacyjnymi. Zastępca szefa kuchni Jakub Pawłowski z zaangażowaniem opowiadał o każdym detalu. Każdy element dania był wykonany z precyzją i prawdziwym kunsztem. Dania miały złożony smak i sposób przygotowania, aż trudno odtworzyć z pamięci ich nazwy, ale ich smak i przewodnie składniki zapadną w pamięci na długo.

Na początku podano mi kompot na lodzie z ostrygą.  Następnie pstrąga ze słodkim sosem z delikatną  mizerią z ogórków. Kolejno kelnerzy donosili chleb z popiołem na sianie z masłem, babeczką z grochu, szparagiem, siekanym kotletem cielęcym z kawiorem i zestaw rakowy z zupą rakową.

Kolejną przystawką była zupa grzybowa z kurek zwana polewką i pączek z truflą (tartuffole). Na pożegnanie podano wety, czyli poczęstunek gospodarza sygnalizujący koniec posiłku:

  • galaretkę hibiskusową o posmaku jeżyn,
  • krówka w jadalnym celofanie ze skrobi ziemniaczanej.

Mogłam pominąć wiele detali, ale każdemu towarzyszyła niebywała finezja i pomysłowość.

Turystyka kulinarna to zysk dla gospodarki

Ze spotkania prasowego dowiedziałam się, że Polska Organizacja Turystyczna prowadzi szerokie działania globalne i lokalne, aby przedstawić polską ofertę kulinarną. Współpraca z przewodnikiem Michelin ma wzmocnić pozytywne postrzeganie Polski, jako kraju wartego odwiedzenia. Goście korzystający z oferty gastronomicznej danego miast korzystają też z innych atrakcji turystycznych. Zaciekawiła mnie informacja, że aż 71% podróżujących wydałoby więcej pieniędzy, opierając się na rekomendacjach Michelin, średnio o około 40 euro.

Co więcej, restauracje będące w przewodniku Michelin mają średni wzrost gości o 40% i stają się rozchwytywane na kilka miesięcy.  Mam nadzieję, że polska turystyka kulinarna będzie rozkwitać i zachęcać do skorzystania z jej oferty zarówno rodaków, jak i obcokrajowców.

Wybrane dla Ciebie

Wrocław: Spacer historyczny szlakiem kolei już 19 lipca
Wrocław: Spacer historyczny szlakiem kolei już 19 lipca
Nowy Korczyn: Nietrzeźwy kierowca chciał przekupić policjantów. 70-latek oferował po kilka tysięcy złotych na głowę
Nowy Korczyn: Nietrzeźwy kierowca chciał przekupić policjantów. 70-latek oferował po kilka tysięcy złotych na głowę
Malechy: Tragiczna czołówka pojazdów ciężarowych. Jedna osoba zginęła
Malechy: Tragiczna czołówka pojazdów ciężarowych. Jedna osoba zginęła
MSC Baltic III. Wyścig z czasem u wybrzeży Nowej Fundlandii
MSC Baltic III. Wyścig z czasem u wybrzeży Nowej Fundlandii
Chałupy: Narkotyki, pieniądze i klucz hotelowy w porzuconym aucie
Chałupy: Narkotyki, pieniądze i klucz hotelowy w porzuconym aucie
Warszawa: Obcokrajowiec wypłacał pieniądze z kodów BLIK
Warszawa: Obcokrajowiec wypłacał pieniądze z kodów BLIK
Gorzów: 17-latek robi makiety symbolicznych budowli
Gorzów: 17-latek robi makiety symbolicznych budowli
Gołków: Mężczyzna spadł z wysokości. Na pomoc ruszyli strażacy, ratownicy i załoga LPR
Gołków: Mężczyzna spadł z wysokości. Na pomoc ruszyli strażacy, ratownicy i załoga LPR
Poznań: Oszustwo "na policjanta". Kobieta dała nieznajomemu 40 tys. zł
Poznań: Oszustwo "na policjanta". Kobieta dała nieznajomemu 40 tys. zł
Miasteczko Krajeńskie: Grób Michała Drzymały przejdzie renowację
Miasteczko Krajeńskie: Grób Michała Drzymały przejdzie renowację
Łódź: Wyjął pistolet na ulicy i celował w kobietę w aucie
Łódź: Wyjął pistolet na ulicy i celował w kobietę w aucie
Kraków: Nowa miejscówka na imprezowej mapie miasta
Kraków: Nowa miejscówka na imprezowej mapie miasta