Zdrowy deser, który dosłownie rozpływa się w ustach
Banan to owoc ceniony za swoją łagodną konsystencję i naturalną słodycz, ale również za bogactwo składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także potas, magnez i fosfor. Obecność błonnika, w tym pektyn, wspiera trawienie i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. To powoduje, że budyń bananowy nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale też wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu.
Bazą deseru jest mleko, które dostarcza dobrze przyswajalny wapń oraz witaminy, zwłaszcza D i B2. W połączeniu z bananem tworzy kremową, odżywczą kompozycję, która może być częścią zdrowego śniadania lub lekkiego podwieczorku. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ten deser cynamonem, kakao, nasionami chia lub odrobiną jogurtu, a każda wersja będzie trochę inna, ale równie pyszna.
Jeśli lubisz domowe budynie – sprawdź również przepis na domowy budyń czekoladowo-orzechowy.Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń bananowy!
Składniki na domowy budyń bananowy:
- Banan – 1 duża sztuka (120 g)
- Mleko 2% – niecałe 2/3 szklanki (150 g)
- Skrobia kukurydziana / Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie
- Kurkuma – opcjonalnie
Przygotowanie domowego budyniu bananowego:
Krok 1: W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. Masę przełóż do rondelka.
Krok 2: Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek).
Krok 3: Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.
Krok 4: Gdy zawartość rondelka zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień. Dokładnie zamieszaj mleko ze skrobią, żeby skrobia nie została na dnie, a potem wlej je cienką strużką do rondelka, cały czas mieszając. Po połączeniu składników zwiększ ogień do średniego i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmij z ognia. Jeśli pojawią się grudki, rozetrzyj je trzepaczką lub łyżką.
Krok 5: Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.