Zrób zapas na zimę. Najlepszy dżem z pigwy
W tym artykule:
Konfitura z pigwy nie wymaga wielu składników. Wystarczą owoce pokrojone w kostkę, cukier i woda. Szczególnie polecany jest dżem z pigwy i pomarańczy, który można dodawać do rozgrzewających napojów lub naleśników. Polecamy też zrobić dżem z pigwy i jabłek na jesień.Tak przygotowaną konfiturą z pigwy można wypełnić domową spiżarnię lub ofiarować w prezencie. Zobacz przepis na ten przysmak.
Dżem z pigwy - prosty przepis do słoika
Liczba porcji: ok. 8 słoików po 230 g.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 300 g cukru,
- 70 ml wody.
Jak zrobić dżem z pigwy?
Sposób przygotowania:
- Pigwę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Tak przygotowane owoce wrzucić do garnka o grubym dnie i gotuj na małym ogniu.
- Do garnka wlej ok. 30 ml wody i całość gotuj, aż będzie miękka. Wtedy do pigwy wsyp cukier, by ta puściła dużo soku, który z czasem zacznie gęstnieć.
- Dżem z pigwy od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, aby się nie przypalił.
- Gorący dżem z pigwy przełożyć do wymytych, osuszonych i wyparzonych słoików.
- Na koniec dżem z pigwy mocno zakręć i pasteryzuj.
Przyprawy do przetworów z pigwy
Domowe przetwory z pigwy świetnie smakują przyprawione cynamonem, kardamonem, wanilią lub gałką muszkatołową. Zaskakującym przetworem będzie konfitura z pigwy z czerwonym pieprzem, która nada się do deski serów. Warto stosować składniki takie jak używane w przetworach z jabłek lub gruszek.
Zastosowanie pigwy
Pigwa to doskonały owoc do przygotowania rozgrzewającej nalewki. To trunek zdecydowanie dla osób dorosłych. Wszyscy mogą rozsmakować się w domowym soku z pigwy, który będzie szczególnie przydatny w czasie wzmożonych przeziębień.
Właściwości zdrowotne pigwy
Pigwa jest owocem pochodzącym z Azji. W Polsce ceni się ją za wysoką zawartość witaminy C i orzeźwiający kwaśny smak. Jednak warto wiedzieć, że pigwa jest także źródłem witaminy A i potasu. 100 gramach jej owoców to około 57 kalorii. Przetwory z pigwy polecane są szczególnie w czasie grypy, przeziębienia i w okresie obniżonej odporności.
Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
Pigwa bywa mylona z pigwowcem. Te druga roślina jest krzakiem i wydaje małe okrągłe owoce. Najłatwiej zapamiętać, że pigwa stanowi owoc drzewa i przypomina wyglądem twardą gruszkę (są też odmiany podobne do pokaźnych jabłek). Jest przy tym większa i twardsza od pigwowca.