Zupa krem to pomysł na sycący obiad. Zobacz, jakie gęste zupy warto przygotować

Kolorowe, smaczne, zdrowe, a do tego sycące. Niewątpliwie zupa krem to same zalety. Można ją zrobić z selera, brokułów, buraków, pora, pomidorów… Ograniczają nas właściwie tylko nasze upodobania. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na kremowe zupy.
Aniela Straszewska
Aniela Straszewska, fotograf kulinarny, fotografia kulinarna, stylizacja kulinarna, aniela straszewska, fotograf kulinarny, fotografia kulinarna, stylizacja kulinarna, zupa dyniowa, krem z dyni, zupa, krem z warzyw, zupa zimowa, miska zupy, dynia, pestki dyni, oliwa, obiad, jedzenie, smaczne jedzenie, grzanki, chleb, oliwa z oliwek, danie, zupa marchewkowaWirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aniela Straszewska
mad

Kochamy zupy. I nic w tym złego! Zupa w polskiej kuchni zagościła już dawno na dobre. Już nasze babcie powtarzały, że obiad bez zupy to nie obiad! Zaspokaja pierwszy głód, jest pożywna i niekaloryczna. Jeżeli macie ochotę na bardziej sycące zupy przed lżejszym drugim daniem – zobaczcie nasze propozycje.

Najpopularniejsza zupa-krem. Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki

  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Dodatkowo

  • chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.

Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Przepis Justyny Kalemby

Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym

Składniki

  • dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • pieprz, sól
  • imbir
  • czerwona ostra papryka
  • 0,5 l wody
  • zielona natka pietruszki
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 50 g serka topionego

Wykonanie

Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.

W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.

Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.

Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi

Składniki

  • 1 kg żółtych pomidorów 
  • 4-5 dużych ząbków czosnku 
  • garść świeżych listków bazylii 
  • bulion warzywny 
  • chipsy pomidorowe 
  • oliwa 
  • pieprz 
  • sól

 

Wykonanie

Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi. 

Przepis Anny Loski

Na inne zupy-krem przepisy znajdziecie w naszej galerii:

  • Zupa krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
  • Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
  • Krem brokułowo-cukiniowy z dodatkiem serka
  • Zupa-krem z papryki
  • Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim
  • Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą
  • Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
  • Rozgrzewająca zupa krem z czosnku z dodatkiem papryczek chili
  • Zupa krem z zielonego mrożonego groszku
  • Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek
  • Krem z blanszowanej marchewki z zielonym groszkiem z kwaśną śmietaną i maślanymi kluseczkami

Wybrane dla Ciebie

Aya Napa: Rajskie plaże, ukryte klify i tętniące życiem atrakcje. Co warto zobaczyć?
Aya Napa: Rajskie plaże, ukryte klify i tętniące życiem atrakcje. Co warto zobaczyć?
Małopolskie Szlaki Turystki Kolejowej: Pociągi Retro znów wyjadą na tory. Kolejna edycja startuje już w ten weekend
Małopolskie Szlaki Turystki Kolejowej: Pociągi Retro znów wyjadą na tory. Kolejna edycja startuje już w ten weekend
Chodzież: Ukradli nadmuchiwaną bramę tuż przed starem biegu
Chodzież: Ukradli nadmuchiwaną bramę tuż przed starem biegu
Radgoszcz: Rozbita szyba witryny sklepowej zraniła 22-latka
Radgoszcz: Rozbita szyba witryny sklepowej zraniła 22-latka
Radom: Skwer przy placu Jagiellońskim w przebudowie. Będzie tu pięknie
Radom: Skwer przy placu Jagiellońskim w przebudowie. Będzie tu pięknie
Kamieńsk: Remont ul. Kolejowej. Projekt przebudowy ulicy prawie gotowy
Kamieńsk: Remont ul. Kolejowej. Projekt przebudowy ulicy prawie gotowy
Szczecin: Sprawdź, gdzie będą duże problemy z dostawą prądu
Szczecin: Sprawdź, gdzie będą duże problemy z dostawą prądu
Tarnobrzeg: Trwają 28. Mistrzostwa Polski Strażaków - Nurków PSP
Tarnobrzeg: Trwają 28. Mistrzostwa Polski Strażaków - Nurków PSP
Rajcza: Pod osłoną nocy wykradli krowę z pastwiska
Rajcza: Pod osłoną nocy wykradli krowę z pastwiska
Zielona Góra: Na winobraniowy jarmark przybyli też wikingowie
Zielona Góra: Na winobraniowy jarmark przybyli też wikingowie
Łódź: Rozpoczyna się jubileuszowy XX Festiwal Filmów Przyrodniczych
Łódź: Rozpoczyna się jubileuszowy XX Festiwal Filmów Przyrodniczych
Alarm w sklepach - także w Biedronce i Lidlu. Salmonella w jajkach, szkło w wodzie mineralnej
Alarm w sklepach - także w Biedronce i Lidlu. Salmonella w jajkach, szkło w wodzie mineralnej