Zupa w walce z przeziębieniem. Najlepsza cebulowa na jesienny kryzys
Masz ochotę na coś rozgrzewającego, sycącego i nie chcesz wydawać fortuny? Mam dla ciebie najlepszą zupę cebulową w wersji, którą docenisz za trzymanie budżetu w ryzach. To danie to prawdziwy mistrz kamuflażu. A cebula ma ukryty potencjał walki z przeziębieniem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | bonchan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Najlepsza zupa cebulowa - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Spot Wszechmocne 2025. Tak zmieniło się życie laureatek
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 45 minut).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg (6-8 sztuk w zależności od wielkości) cebuli żółtej,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 liść laurowy.
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 50 g startego sera gouda
Jak zrobić najlepszą zupę cebulową?
Sposób przygotowania:
- Najpierw weź duży garnek o grubym dnie. Rozgrzej klarowane masło na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę. Smaż ją powoli, długo i cierpliwie.
- Przez 25-30 minut mieszaj co jakiś czas. Cebula ma się zeszklić, a potem skarmelizować, nabierając złocistobrązowego koloru. Zmniejsz moc palnika, jeśli zacznie się przypalać.
- Gdy cebula jest piękna i brązowa, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach.
- Następnie wsyp mąkę pszenną i wymieszaj - smaż przez kolejną minutę.
- Gotuj przez 2-3 minuty ze 100 ml wody, zdrapując z dna garnka wszystkie brązowe, aromatyczne resztki.
- Wlej bulion, dodaj tymianek i dorzuć liść laurowy.
- Zagotuj najlepszą zupę cebulową, a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aby smaki się przegryzły.
- Na koniec wyjmij liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Spróbuj! W razie potrzeby dodaj więcej soli.
- Jeśli chcesz mieć klasyczną zupę cebulową, to przelej gorącą zupę do żaroodpornych miseczek. Połóż na wierzchu kromkę chleba i posyp obficie startym żółtym serem.
- Wstaw miseczki do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grillowania i zapiekaj 3-5 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Najlepszą zupę cebulową podawaj natychmiast.
Zachęcam nie lekceważyć potencjału cebuli. To niepozorne, tanie warzywo to prawdziwa bomba witaminowa i zdrowotna. Cebula jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Idealna na chłodne miesiące. Jedz ją regularnie, a nie tylko poprawi smak twoich dań, ale też zadba o twoje zdrowie. Smacznego!