Nie myj, tylko schowaj. Tak przechowasz marchew i ziemniaki do wiosny

Zbliża się zima, a to czas, gdy raczej nie ma co liczyć na zbiory. Ostatnie jesienne wykopki należy dobrze przechować, aby dalej je sprzedać lub móc cieszyć się smakiem świeżych warzyw korzeniowych czy ziemniaków na co dzień. Jak więc odpowiednio zabezpieczyć marchew lub pietruszkę? Balkon, piwnica, a może kopiec? Sprawdzamy.
TARGOWISKO 30.09W odpowiednich warunkach można przechować marchew na dłużej.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Radosław Brzostek/Polska Press
Katarzyna Zawada

Po te dary pola można sięgnąć, gdy dni są chłodne

Na rynku nie brakuje marchwi, pietruszki czy selera. To warzywa krajowe, które można zaliczyć do całorocznych. W sklepach i marketach można je dostać bez problemu. Wielu posiadaczy pola czy działki ma swoje zbiory i zastanawia się, jak je przechować, gdy za oknem pojawi się śnieg i mróz. Sposobów jest kilka, a każdy z nich pozwoli cieszyć się smakiem i świeżością produktów przez dłuższy okres.

O ile zakłady i więksi producenci dysponują chłodniami, o tyle klient, lokalny rolnik czy pasjonat przydomowego prowadzenia warzywnika nie zawsze ma takie możliwości. Niektóre warzywa są też ciepłolubne, papryka czy pomidory nie poleżą długo, ale już warzywa korzeniowe lub ziemniaki nadają się do przechowywania przez wiele tygodni, albo i dłużej.

W momencie wykopywania warzyw trzeba zwrócić uwagę, czy dane korzenie lub bulwy nie są uszkodzone, takie okazy najlepiej zużyć od razu lub zrobić z nich przetwory. Do trzymania w chłodzie nadają się jedynie zdrowe części. W ten sposób można je przechować nawet w piwnicy i balkonie, trzeba jednak pamiętać o utrzymaniu konkretnych warunków.

Tak przechowasz marchew, pietruszkę i selera

Warzywa korzeniowe mogą trafić do skrzynek i do konkretnych pomieszczeń, można też pokusić się o stare metody, jak kopcowanie lub dołowanie. Kluczowa jest wilgotność, jej brak nie zatrzyma świeżości na długo. Wprawdzie można trzymać marchew, selera lub pietruszkę w lodówce, ale jest to metoda krótkotrwała ze względu na nieodpowiedni poziom wilgotności.

Zanim zbiory trafią do konkretnego pomieszczenia, trzeba pamiętać o złotej zasadzie: jeśli chcemy, aby przez zimę konkretne warzywa służyły dłużej w kuchni, nie wolno ich myć.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w jednej z publikacji zwraca uwagę, że optymalna temperatura dla warzyw korzeniowych to 0-1 stopni Celsjusza, maksymalnie do 4 stopni. Niektórzy wsypują do skrzynek wilgotny piach w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu wilgotności.

Przechowywanie ziemniaków, tu temperatura jest wyższa

Ziemniaki potrzebują do przezimowania nieco wyższej temperatury niż warzywa korzeniowe, optymalnie jest to 5-7 stopni Celsjusza. W takich warunkach wytrzymają dłużej, nawet 5 miesięcy. Istotna jest forma przechowania, nie sprawdzą się skrzynki, warto przełożyć bulwy w worek, np. płócienny. Do 7 stopni Celsjusza można też trzymać pora i cebulę, muszą być jednak suche, aby nie gnić po przeniesieniu.

Tradycyjne metody wciąż popularne

Na wsiach, jeśli nie ma specjalnych pomieszczeń, wraca się do starych metod. Można wybrać zimowanie, czyli pozostawienie warzyw tam, gdzie rosły, dołowanie, kopcowanie lub składowanie w ziemiankach. W każdym przypadku istotne jest odpowiednie zabezpieczenie powierzchni i regularne sprawdzanie, czy zbiory się nie psują i nie ma w nich szkodników, np. myszy.

Wybrane dla Ciebie

Białystok: Uczcili 125. rocznicę urodzin dr Ireny Białówny
Białystok: Uczcili 125. rocznicę urodzin dr Ireny Białówny
Poznań: Kibice nie zawiedli podczas 24. Lotto Poznań Maraton. Tak wspieraliście zawodników na największej imprezie w mieście!
Poznań: Kibice nie zawiedli podczas 24. Lotto Poznań Maraton. Tak wspieraliście zawodników na największej imprezie w mieście!
Gnojno: Gmina Inowrocław zaprasza na Festiwal Dyni
Gnojno: Gmina Inowrocław zaprasza na Festiwal Dyni
Kobierzyce: Radosław Strumiłło zaginął pod Wrocławiem. Gdzie jest?
Kobierzyce: Radosław Strumiłło zaginął pod Wrocławiem. Gdzie jest?
Osówiec: Wypadek w Bydgoszczy. Zderzyły się dwa samochody
Osówiec: Wypadek w Bydgoszczy. Zderzyły się dwa samochody
Powiat jasielski: Śmiertelne potrącenie. Sprawca miał 91 lat
Powiat jasielski: Śmiertelne potrącenie. Sprawca miał 91 lat
Warszawa: Stawy Brustmana pięknieją. Nowe mostki i natura
Warszawa: Stawy Brustmana pięknieją. Nowe mostki i natura
Rozpoznajesz tego mężczyznę? Jest podejrzany o uszkodzenie kilkudziesięciu aut na Mokotowie
Rozpoznajesz tego mężczyznę? Jest podejrzany o uszkodzenie kilkudziesięciu aut na Mokotowie
Pruszcz Gdański: Spotkanie miłośników zabytkowych aut
Pruszcz Gdański: Spotkanie miłośników zabytkowych aut
Włocławek: Łącznik ulicy Papieżka z al. Kazimierza Wielkiego już gotowy. Wkrótce nowa droga zostanie oddana do użytku
Włocławek: Łącznik ulicy Papieżka z al. Kazimierza Wielkiego już gotowy. Wkrótce nowa droga zostanie oddana do użytku
Bukowina Tatrzańska: 55. Nadzwyczajny Zjazd Podhalan. Marszałem Małopolski w góralskim stroju i uroczysta banderia konna
Bukowina Tatrzańska: 55. Nadzwyczajny Zjazd Podhalan. Marszałem Małopolski w góralskim stroju i uroczysta banderia konna
Pruszcz Gdański: Miłośnicy klasyków i zabytkowych aut spotkali się na Klasycznym Blokowaniu McDonalda. To była motoryzacyjna uczta
Pruszcz Gdański: Miłośnicy klasyków i zabytkowych aut spotkali się na Klasycznym Blokowaniu McDonalda. To była motoryzacyjna uczta