Łopuszno: Konkurs Smaki Łopuszniańskie podczas gminnych dożynek.
W niedzielę, 24 sierpnia, mieszkańcy gminy Łopuszno podziękowali za plony. Podczas Dożynek Gminnych odbył się konkurs "Smaki Łopuszańskie". Wybrano najlepsze potrawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Monika - stock.adobe.com
Joanna Tomusiak
Najlepsze potrawy regionalne gminy Łopuszno
W czasie dożynek nie można zapomnieć o kulinariach. Chleb, którym dzielą się gospodarze z gośćmi, ma głęboką symbolikę - przypomina, że żadna kromka nie powinna się zmarnować. Obok niego na stołach pojawiają się domowe wypieki, przetwory i regionalne specjały, które kuszą zapachem i smakiem.
Podczas świętowania odbył się konkurs na potrawę regionalną "Smaki Łopuszańskie", który wzbudził ogromne zainteresowanie i pokazał bogactwo kulinarne naszego regionu.
Potrawy oceniła komisja z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Kielcach w składzie: Kamil Baranowski, Arleta Bracha, Natalia Januszkiewicz oraz Marta Ponikowska.
Oto zwycięzcy
- pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 400 zł otrzymało sołectwo Gnieździska reprezentowane przez sołtysa Michała Kowalskiego i stowarzyszenie "Aktywne Kobiety Gnieździsk". Zwycięską potrawą była świeżonka z pajdą chleba
- drugie miejsce i nagrodę w wysokości 300 zł otrzymało sołectwo Lasocin reprezentowane przez sołtyskę Annę Cygan oraz przedstawicieli sołectwa. Wspólnie przygotowali goły nadziewane kapustą i grzybami, podawane z żurem staropolskim
- trzecie miejsce i nagrodę w wysokości 200 zł otrzymało sołectwo Piotrowiec reprezentowane przez sołtysa Krystiana Macikowskiego i przedstawicieli sołectwa. Wspólnie przedstawili potrawę o zmyślnej nazwie kapryśna hrabina