Skup interwencyjny mleka i masła. Czy MRiRW podniesie ceny?
Cena interwencyjna na odtłuszczone mleko w proszku wynosi obecnie 169,80 EUR za 100 kg. Jest ona taka sama od przeszło 17 lat. Tymczasem koszty produkcji w gospodarstwach mlecznych gwałtownie wzrosły. Począwszy od pasz i energii, po nawozy, a kończąc na usługach. Dlatego Podlaska Izba Rolnicza domaga się zmian, które poprawią sytuację ekonomiczną rolników i wzmocnią bezpieczeństwo żywnościowe kraju.
Skup interwencyjny mleka pilnie potrzebny — dlaczego?
Zdaniem Podlaskiej Izby Rolniczej eskalacja wojny na Ukrainie i incydenty z dronami na terytorium Polski potwierdzają, że konieczne jest przygotowanie rezerw żywnościowych. Skup interwencyjny mleka w proszku i masła pozwoli na stworzenie zasobów, które mogą zostać wykorzystane w sytuacjach kryzysowych. Zapewniając jednocześnie stabilność rynku, jak również bezpieczeństwo żywnościowe.
Ceny interwencyjne mleka w proszku i masła powinny być wyższe
W związku z zaistniałą sytuacją zarówno w kraju, jak i zagranicą PIR apeluje do MRiRW o:
- podniesienie ceny interwencyjnej mleka w proszku i masła do poziomu odzwierciedlającego realne koszty produkcji,
- uruchomienie interwencyjnego skupu mleka w proszku i masła na cele strategiczne,
- wprowadzenie mechanizmu regularnej waloryzacji cen interwencyjnych (np. corocznej), w oparciu o wskaźnik inflacji i rzeczywiste koszty produkcji.
Skup interwencyjny mleka i masła poprawi sytuację gospodarstw?
Według Podlaskiej Izby Rolniczej wdrożenie proponowanych rozwiązań poprawi sytuację gospodarstw mlecznych, zwiększy konkurencyjność sektora i zapewni Polsce odporność w obliczu sytuacji kryzysowych.
Źródło: PIR