Smażona cukinia w panierce do obiadu. Pyszny i prosty patent na lato. Jest chrupiąca i rumiana. W sezonie robię ją zamiast kotletów

Smażona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i świetnie smakuje, a do tego łatwo ją zrobić. Może zastąpić mięso albo stanowić samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować prostą, ziołową panierkę, a potem usmażyć warzywo tak jak tradycyjne kotlety.
Smażona cukinia w panierceNa kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak zrobić smażoną cukinię krok po kroku.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 1
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 2
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 3
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 4
[1/4] Cukinie umyj i pokrój na grube plastry. Posól i odstaw. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Karolina Głogowska

Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Jednak na dziś mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.

Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu
Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska

Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

  1. Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.
  2. Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.
  3. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.
  4. Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.

Wybrane dla Ciebie
Wrocław: Oto największe planowane przebudowy w mieście
Wrocław: Oto największe planowane przebudowy w mieście
Więzi społeczne hamuja proces starzenia się na poziomie komórkowym
Więzi społeczne hamuja proces starzenia się na poziomie komórkowym
Nowa, nieoperacyjna metoda osłabiania bólu kolana
Nowa, nieoperacyjna metoda osłabiania bólu kolana
"Stroisz 2025": Rusza akcja przeciwko zbieraczom gałązek
"Stroisz 2025": Rusza akcja przeciwko zbieraczom gałązek
Ruda Śląska: Oszustwo inwestycyjne. Stracił ponad 180 tysięcy złotych
Ruda Śląska: Oszustwo inwestycyjne. Stracił ponad 180 tysięcy złotych
Dodatki na święta w 2025 roku. Tyle dostaniemy na Boże Narodzenie
Dodatki na święta w 2025 roku. Tyle dostaniemy na Boże Narodzenie
Lublin: Zmiany w organizacji ruchu. Jak dojechać do cmentarzy?
Lublin: Zmiany w organizacji ruchu. Jak dojechać do cmentarzy?
Erasmus: Unia Europejska sięga teraz po studentów z północnej Afryki
Erasmus: Unia Europejska sięga teraz po studentów z północnej Afryki
Ełk - Giżycko - Korsze: Modernizacja linii kolejowej na finiszu
Ełk - Giżycko - Korsze: Modernizacja linii kolejowej na finiszu
Szczecin: Kiedy odwiedzimy groby i jakie będą ograniczenia?
Szczecin: Kiedy odwiedzimy groby i jakie będą ograniczenia?
Budzistowo: "Proton" – koń, który trafił do papieża Leona XIV
Budzistowo: "Proton" – koń, który trafił do papieża Leona XIV
Energetycy zapowiadają wyłączenia prądu. Sprawdź, czy dotkną Ciebie
Energetycy zapowiadają wyłączenia prądu. Sprawdź, czy dotkną Ciebie