Smażona cukinia w panierce do obiadu. Pyszny i prosty patent na lato. Jest chrupiąca i rumiana. W sezonie robię ją zamiast kotletów

Smażona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i świetnie smakuje, a do tego łatwo ją zrobić. Może zastąpić mięso albo stanowić samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować prostą, ziołową panierkę, a potem usmażyć warzywo tak jak tradycyjne kotlety.
Smażona cukinia w panierceNa kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak zrobić smażoną cukinię krok po kroku.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 1
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 2
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 3
  • Smażona cukinia w panierce. Krok 4
[1/4] Cukinie umyj i pokrój na grube plastry. Posól i odstaw. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Karolina Głogowska

Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Jednak na dziś mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.

Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu
Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska

Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

  1. Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.
  2. Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.
  3. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.
  4. Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Smogulec: Święto Plonów rolników z gminy Gołańcz
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Wypadek na trasie S8. Zderzyły się trzy samochody
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Orlen Basket Liga. AMW Arka Gdynia pokonała Energę Czarnych Słupsk
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Krotoszyn: Zakończenie lata z Radą Osiedla nr 4
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Ścichawa: Dożynki Gminy Kluki. Rolnicy dziękowali za plony
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Skoki: VIII Bieg Podkowy. Ulicami pobiegli mali i duzi
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Krotoszyn: Za nami festyn "Wszyscy Byliśmy Harcerzami"
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
Zielona Góra: Niezwykły koncert legendarnej formacji Voo Voo
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
47. Dni Pabianic. Było deszczowo i muzycznie
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Warszawa: 19-letni Czeczen próbował uciec policji. Nie udało mu się
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Ostrowieczno: Dożynki gminy Dolsk 2025
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa
Rembertów: Akcja Żandarmerii Wojskowej i pirotechników wciąż trwa