Smażona cukinia w panierce do obiadu. Pyszny i prosty patent na lato. Jest chrupiąca i rumiana. W sezonie robię ją zamiast kotletów
Smażona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i świetnie smakuje, a do tego łatwo ją zrobić. Może zastąpić mięso albo stanowić samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować prostą, ziołową panierkę, a potem usmażyć warzywo tak jak tradycyjne kotlety.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Jednak na dziś mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.
Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?
- Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.
- Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.
- Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.
- Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.