WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Gołki zamiast oscypków. Zmiana trendów pod Gubałówką

Oscypki są już passe? Okazuje się, że na straganach pod Gubałówką, czy na Krupówkach częściej sprzedają się nie najsłynniejsze sery z bacówek, ale tańsze i z innego mleka tzw. gołki. - Ludzie je wolą nie tylko z uwagi na cenę, ale przede wszystkim na smak - mówi nam jedna sprzedawczyni. Co ciekawe, nawet sami górale przyznają, że wolą sery krowie. - Bo są mniej suche - podkreślają.
Stoiska z serami góralskimi w ZakopanemStoiska z serami góralskimi w Zakopanem
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Polskapress
Redakcja
  • Stoiska z serami góralskimi w Zakopanem
  • Stoiska z serami góralskimi w Zakopanem
  • Stoiska z serami góralskimi w Zakopanem
  • Stoiska z serami góralskimi w Zakopanem
[1/4] Stoiska z serami góralskimi w Zakopanem Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Polskapress

Od lat Podhala i górale szczycą się oscypkiem. Swego czasu - gdy oscypek zyskał unijny certyfikat - wydawało się, że wybuchnie wojna o ten ser ze Słowakami. Ostatecznie oscypek jest nasz i tu może być produkowany. Certyfikat Unii Europejskiej podniósł rangę tego sera. Mówiło się nawet, że trafi na europejskie salony. Podniósł jednak także cenę. Obecnie za ten ser płaci się 70 zł.

Oscypek vs gołki

Oscypka produkują górale z mleka owczego z domieszką krowiego. Na określony kształt, gramaturę, rejony, gdzie może być wyprodukowany i czas. Można go robić od maja do końca września, a więc w okresach, gdy bacowie doją owce i z ich mleka robią sery.

Inne dostępne na bacówkach, czy stoiskach sery noszą ogólną nazwę gołek. Jest ich bez liku - tyle ile wytwórców. Małe, większe, rozmaite kształty, z mleka tylko krowiego, albo tylko owczego, a czasami z koziego. Mają posypki z czosnku niedźwiedziego, papryki, bazylii i innych ziół. Ceny ich wahają się od 3 zł za te najmniejsze po 30-40 zł.

Kupują gołki, bo nie są... suche

Okazuje się, że w tym roku na straganach oscypki nie cieszą się wielkim zainteresowaniem. - Właściwie to klienci pytają o nie bardzo rzadko - przyznaje sprzedawczyni z targi pod Gubałówką. - Czasami się zdarza, że je biorą, ale to na prezent dla kogoś. Ale gdy ich poczęstujemy serami, by popróbowali, to dla siebie wybierają zupełnie coś innego.

Okazuje się, że zdecydowaniem większym wzięciem cieszą się właśnie gołki. - Są smaczniejsze, nie są takie suche, twarde. Lepiej się je spożywa. Mi np. najbardziej smakował ser z czosnkiem niedźwiedzim. I kupiłem 4 sztuki: dla siebie i dla rodziny - przyznaje pani Anna z Kalisza.

Nawet górale jedzą gołki

Okazuje się, że oscypek nawet wśród górale cieszy się mniejszym wzięciem niż gołki. - Ja wolę krowie sery. Bo nie są takie suche. Na co dzień, czy do kanapki, to właśnie one bardziej mi smakują - mówi pan Stanisław z Murzasichla, który pracuje na Krupówkach. - Oscypek owczy to jedynie dobry dla mnie jest do gorzołki, czy piwa, jak się biesiaduje. Wtedy tak. Ale zazwyczaj do jemy sery z mleka krowiego.

- Ja też wolę ser krowi - dodaje góralka ze straganu obok. - Smaczniejszy jest niż owczy. Nie dziwię się więc innym. Oscypka prawdziwego to na weselu, świętach, jak goście są. A tak na co dzień, to smaczniejszy krowi.

Wybrane dla Ciebie

Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię