Bydgoszcz kulinarną stolicą świata. Festiwal smaków na Wyspie Młyńskiej
„Będziecie mieli okazję spróbować produktów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Najlepsze dania, przetwory, przyprawy, sery, wędliny będą czekać na was w jednym miejscu. Z całą pewnością zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Nie może was tam zabraknąć!” - zachęcają organizatorzy.
Właściwie na Wyspie Młyńskiej jednocześnie odbywają się trzy festiwale, obok Smaków Świata, także Azjatycki oraz Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych.
Dużym powodzeniem cieszą się perskie pierogi bolani, okra z ryżem i pastą z pomidorów, a także choreszt curry. Emocje wzbudza również zupa perska czy pyszne desery (m.in. owoce w czekoladzie). Nie brakuje smakoszy tureckiej baklawy, rachatłukum i chałwy. Bydgoszczanie zajadają się także chińskimi pierożkami robionymi ze świeżych produktów przez profesjonalnych kucharzy z prowincji Heilongjiang. Smaczne i zdrowe, bo bez tłuszczu, przyrządzane na parze. Do tego serwowane w oryginalnych, bambusowych koszyczkach zwanych „parnikami”. Spore wzięcie mają także piwa, zwłaszcza te o niecodziennych smakach, rzemieślnicze, ale inne napitki także.
W piątek, mimo chłodnej aury, zainteresowanie było spore, choć wielu odwiedzających głównie się przypatrywało, obliczając swe finansowe możliwości. Zapewne większość wróci w sobotę i niedzielę po niewielkim namyślunku...
W piątek festiwale czynne do 21.00, w sobotę zapraszają w godzinach 12-21, a w niedzielę 12-18.