Ceny ogórków zaskoczyły w drugiej połowie sierpnia. Mamy późny wysyp
Przyjeżdżają po ogórki z daleka, bo już nie wszędzie są
Podsychające jeszcze 2-3 tygodnie temu krzaczki ogórków otrząsnęły się z niemocy.
- Zbieram wiaderkami, a jeszcze na początku miesiąca trudno było nazbierać na całą partię słoików do pasteryzacji. Wysyp ogórków mam później niż zazwyczaj, ale lepsze to, niż nic miałoby nie wyjść z mojej pracy - mówi rolniczka, która uprawia ogórki na własne potrzeby i dla stałych klientów.
Nie wszyscy mieli tyle szczęścia. - Przyjeżdżają do mnie klienci po 50 km, bo w ich okolicy nie ma już ogórków albo strasznie drogie. Sprzedaję po 7 zł/kg, ale po 8 pewnie też bez problemu by zeszły - dodaje rolniczka.
8 zł to przeciętna cena 26 sierpnia za krajowe ogórki gruntowe na rynku hurtowym Bronisze. Najniższa stawka tego dnia to 4 zł, najwyższa 10.
Cena ogórków na targowiskach i ogłoszeniach rolników pod koniec sierpnia
W Broniszach ogórki krótkie spod osłon kosztują od 6,30 do 8 zł/kg. Na kujawsko-pomorskich targowiskach płaci się 7-10 zł/kg, wynika z notowań ośrodka doradztwa rolniczego w tym regionie. ODR z Małopolski wskazuje na ceny 3-9 zł/kg, natomiast Łódzki ODR na targowisku w Białej Rawskiej zastał ceny 10 zł/kg, w Jeżowie 6 zł, w Łasku 7 zł, w Radomsku 8 zł.
Zaglądamy do ogłoszeń z ogórkami sprzedawanymi bezpośrednio z gospodarstwa.
- Kujawsko-Pomorskie. Sprzedam ogórki prosto od rolnika, mniejsze konserwa 12 zł, większe kiszeniak 10 zł. Możliwy dowóz.
- Kujawsko-Pomorskie. Ogórki gruntowe z własnej plantacji, małe konserwowe 8, większe konserwowe 9 zł/kg, duże sałatkowe za 5 zł/kg.
- Dolnośląskie. Sprzedam ogórki pakowane po 10 kg, 8 zł/kg, wielkość 10-12 cm.
- Dolnośląskie. Ogórki zbierane tylko na zamówienie, 12 zł/kg.
- Świętokrzyskie. Ogórki idealne do kiszenia albo na małosolne. Cena 6 zł/kg. Można zamówić z przesyłką.
- Śląskie. Ogórek sałatkowy duży 4 zł/kg, koper gratis
- Małopolskie. Ogórki z własnej uprawy, do kiszenia i na konserwowe, 8 zł/kg.
Do kiedy trwa sezon na ogórki gruntowe?
Sezon na świeże ogórki gruntowe w Polsce trwa zazwyczaj do połowy września. Na ogół szczyt sezonu, idealny na robienie przetworów (ogórki kiszone, konserwowe), przypada na lipiec i sierpień. Ten rok jest jednak inny.
Sezon na ogórki gruntowe trwa, dopóki pozwoli na to pogoda. Zimne noce spowalniają wegetację, ale IMGW zapowiada na najbliższe dni powrót lata, w tym cieplej będzie nocami. A to według synoptyków nie jest ostatnie słowo letniej aury.
Jeśli rzeczywiście ciepło się utrzyma, jest szansa, że jeszcze przez kilka tygodni będziemy cieszyć się ogórkami gruntowymi uprawianymi bez osłon.