Cukinia to królowa przetworów! Do zalewy dodaj chili
Lubisz pikantne smaki? Cukinia w chili to prosty sposób, by zamknąć odrobinę ostrości w słoiku. Sprawdzi się jako idealny dodatek do obiadu, grilla, burgerów czy deski serów - podkreśli smak i doda charakteru każdemu daniu. Zrobisz ją szybko, z kilku składników, a efekt zachwyci wszystkich miłośników wyrazistych przekąsek.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | istetiana/Getty Images
Gabriela Fedyk
Cukinia w chili - przepis na pikantną przekąskę
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Liczba porcji: 5-6 słoików (po 300 ml)
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 3 łyżeczki chili w proszku,
- 4 łyżki soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki octu 10 procent,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 papryczka chili,
- 1 główka czosnku.
Jak zrobić cukinię w chili?
- Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Młodej cukinii z cienką skórką nie obieraj, starszą z grubą skórką obierz, wydrąż i pokrój w dużą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, przekrój na pół lub ćwiartki. Papryczkę chili pokrój i odstaw na bok. Umyj ręce, najpierw nakładając na nie olej (np. rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy), a potem z płynem do naczyń i wodą.
- Przygotowaną cukinię włóż do miski (najlepiej szklanej lub emaliowanej), dodaj sól, czosnek, papryczkę chili, wymieszaj i odstaw (młode cukinie na 1 godzinę, starsze na 2 godziny).
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet i olej oraz dodaj cukier. Zagotuj, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
- Zalej cukinię gorącą zalewą, wymieszaj i spróbuj, czy stopień ostrości ci odpowiada. Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej chili. Jeżeli cukinia jest zbyt ostra, możesz złagodzić jej smak, dodając trochę cukru lub soku z cytryny.
- Gotową cukinię przełóż do wyparzonych słoików, dodaj papryczkę chili i uzupełnij pozostałą zalewą. Pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody. Podawaj do obiadu, jako dodatek do grilla, potraw azjatyckich lub do kanapek. Smacznego!
Do czego wykorzystać cukinię w chili?
Cukinia w chili to przysmak, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako pikantny dodatek do obiadu, zwłaszcza do pieczonych mięs, schabu, kurczaka czy karkówki. Doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami - zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Możesz podać ją jako przystawkę do kuchni azjatyckiej, dodać do sałatek albo wykorzystać w burgerach i kanapkach, by nadać im ostrzejszego charakteru i wyrazistości. Będzie też idealnym elementem deski serów i wędlin, przełamując smak tłustych serów ostrą nutą.