Dodatek do dań. Co najchętniej w tym roku jedzą Polacy?

Choć Polacy chętnie poszerzają swoje menu o egzotyczne dania i kulinarne nowinki, ziemniak wciąż rządzi na naszych talerzach. I co więcej - idealnie wpisuje się w rosnący trend "szczerej kuchni", czyli prostoty, jakości i autentyczności.
Fot. IlustracyjnaCo najchętniej w tym roku jedzą Polacy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | caftor
Bogna Skarul

Według Raportu Trendów Pyszne.pl 2025, Polacy coraz bardziej cenią "szczerą kuchnię". Aż 70 proc. z nas wybiera proste dania z kilku jakościowych składników, zamiast ekstrawaganckich i trudnych do odtworzenia potraw. Ponad połowa ankietowanych gotuje według rodzinnych, sprawdzonych przepisów, a co trzeci respondent uważa polską, domową kuchnię za swoją ulubioną.

W tym kulinarnym krajobrazie ziemniak, podstawa wielu tradycyjnych dań, nie ma konkurencji. Statystyki Organizacji Narodów Zjednoczonych dotyczące wyżywienia i rolnictwa (FAOSTAT) potwierdzają - przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg tego warzywa, co plasuje nas na 5. miejscu w światowym rankingu największych fanów ziemniaków.

Najpopularniejsze są frytki

Najczęściej zamawianym dodatkiem do potraw są frytki - aż kilka milionów porcji rocznie! Najpopularniejsza pozostaje oczywiście ich klasyczna odsłona, choć na kulinarnym radarze co jakiś czas pojawiają się nowe hity.

Wśród frytek coraz więcej zwolenników zyskują bataty, natomiast tzw. frytki belgijskie, mimo że wciąż lubiane, notują subtelny spadek popularności. Poza frytkami w dostawie najczęściej wybór pada na puree.

Tradycja na lunch

W porze lunchu Polacy często mają ochotę na polskie smaki, więc chętnie korzystają z bogactwa rodzimej kuchni. W rankingu najpopularniejszych ziemniaczanych potraw na znalazły się jednak także zagraniczne akcenty:

1. Placki ziemniaczane

2. Kluski śląskie

3. Gnocchi

4. Kopytka

5. Placki po węgiersku

Drugie miejsce w kraju dla klusek śląskich w dużej mierze wynika z ich popularności właśnie na Śląsku, gdzie ta potrawa zajmuje wyjątkowe miejsce w kulinarnej tradycji.

Choć w dostawie królują frytki, Polacy wciąż chętnie sięgają po ziemniaczane potrawy, które pamiętają z rodzinnego domu. W świecie kulinarnych eksperymentów to właśnie ziemniak pozostaje najbardziej "szczery" - prosty, lokalny i zawsze w sezonie.

Wybrane dla Ciebie
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Kielce: Krzysztof Zalewski zagrał w Filharmonii Świętokrzyskiej
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
Warszawa: Pobity taksówkarz w centrum. Jedna osoba zatrzymana
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
"Skowronki" kontra "sowy", czyli komu żyje się lepiej
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
2. liga koszykarzy. Hydrotruck Radom wygrał hitowe spotkanie
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Piłkarki ręczne TAURON Ruch Szczypiorno nie dały rady Piotrcovii
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Rzeszów: Potańcówka Miejska dla Seniorów w Zespole Szkół Mechanicznych
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Bielsko-Biała: Marsz Strachów. Dziwne stwory na ulicach miasta
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Tragedia w Tatrach Wysokich. Turysta z Węgier porwany przez potok. Odnaleziono ciało
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Poznańskie derby na zakończenie rundy jesiennej Hokej Superligi
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Warszawa: Ogień w budynku na Pradze. Na miejscu cztery zastępy straży
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Gdańsk: "Dziewczyny grają fair" w Ergo Arenie. 23 drużyny kobiece
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć
Jedyny taki Wolfenstein. RtCW potrafił przestraszyć