Dodatek do dań. Co najchętniej w tym roku jedzą Polacy?
Według Raportu Trendów Pyszne.pl 2025, Polacy coraz bardziej cenią "szczerą kuchnię". Aż 70 proc. z nas wybiera proste dania z kilku jakościowych składników, zamiast ekstrawaganckich i trudnych do odtworzenia potraw. Ponad połowa ankietowanych gotuje według rodzinnych, sprawdzonych przepisów, a co trzeci respondent uważa polską, domową kuchnię za swoją ulubioną.
W tym kulinarnym krajobrazie ziemniak, podstawa wielu tradycyjnych dań, nie ma konkurencji. Statystyki Organizacji Narodów Zjednoczonych dotyczące wyżywienia i rolnictwa (FAOSTAT) potwierdzają - przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg tego warzywa, co plasuje nas na 5. miejscu w światowym rankingu największych fanów ziemniaków.
Najpopularniejsze są frytki
Najczęściej zamawianym dodatkiem do potraw są frytki - aż kilka milionów porcji rocznie! Najpopularniejsza pozostaje oczywiście ich klasyczna odsłona, choć na kulinarnym radarze co jakiś czas pojawiają się nowe hity.
Wśród frytek coraz więcej zwolenników zyskują bataty, natomiast tzw. frytki belgijskie, mimo że wciąż lubiane, notują subtelny spadek popularności. Poza frytkami w dostawie najczęściej wybór pada na puree.
Tradycja na lunch
W porze lunchu Polacy często mają ochotę na polskie smaki, więc chętnie korzystają z bogactwa rodzimej kuchni. W rankingu najpopularniejszych ziemniaczanych potraw na znalazły się jednak także zagraniczne akcenty:
1. Placki ziemniaczane
2. Kluski śląskie
3. Gnocchi
4. Kopytka
5. Placki po węgiersku
Drugie miejsce w kraju dla klusek śląskich w dużej mierze wynika z ich popularności właśnie na Śląsku, gdzie ta potrawa zajmuje wyjątkowe miejsce w kulinarnej tradycji.
Choć w dostawie królują frytki, Polacy wciąż chętnie sięgają po ziemniaczane potrawy, które pamiętają z rodzinnego domu. W świecie kulinarnych eksperymentów to właśnie ziemniak pozostaje najbardziej "szczery" - prosty, lokalny i zawsze w sezonie.