Dodatek do dań. Co najchętniej w tym roku jedzą Polacy?

Choć Polacy chętnie poszerzają swoje menu o egzotyczne dania i kulinarne nowinki, ziemniak wciąż rządzi na naszych talerzach. I co więcej - idealnie wpisuje się w rosnący trend "szczerej kuchni", czyli prostoty, jakości i autentyczności.
Fot. IlustracyjnaCo najchętniej w tym roku jedzą Polacy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | caftor
Bogna Skarul

Według Raportu Trendów Pyszne.pl 2025, Polacy coraz bardziej cenią "szczerą kuchnię". Aż 70 proc. z nas wybiera proste dania z kilku jakościowych składników, zamiast ekstrawaganckich i trudnych do odtworzenia potraw. Ponad połowa ankietowanych gotuje według rodzinnych, sprawdzonych przepisów, a co trzeci respondent uważa polską, domową kuchnię za swoją ulubioną.

W tym kulinarnym krajobrazie ziemniak, podstawa wielu tradycyjnych dań, nie ma konkurencji. Statystyki Organizacji Narodów Zjednoczonych dotyczące wyżywienia i rolnictwa (FAOSTAT) potwierdzają - przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg tego warzywa, co plasuje nas na 5. miejscu w światowym rankingu największych fanów ziemniaków.

Najpopularniejsze są frytki

Najczęściej zamawianym dodatkiem do potraw są frytki - aż kilka milionów porcji rocznie! Najpopularniejsza pozostaje oczywiście ich klasyczna odsłona, choć na kulinarnym radarze co jakiś czas pojawiają się nowe hity.

Wśród frytek coraz więcej zwolenników zyskują bataty, natomiast tzw. frytki belgijskie, mimo że wciąż lubiane, notują subtelny spadek popularności. Poza frytkami w dostawie najczęściej wybór pada na puree.

Tradycja na lunch

W porze lunchu Polacy często mają ochotę na polskie smaki, więc chętnie korzystają z bogactwa rodzimej kuchni. W rankingu najpopularniejszych ziemniaczanych potraw na znalazły się jednak także zagraniczne akcenty:

1. Placki ziemniaczane

2. Kluski śląskie

3. Gnocchi

4. Kopytka

5. Placki po węgiersku

Drugie miejsce w kraju dla klusek śląskich w dużej mierze wynika z ich popularności właśnie na Śląsku, gdzie ta potrawa zajmuje wyjątkowe miejsce w kulinarnej tradycji.

Choć w dostawie królują frytki, Polacy wciąż chętnie sięgają po ziemniaczane potrawy, które pamiętają z rodzinnego domu. W świecie kulinarnych eksperymentów to właśnie ziemniak pozostaje najbardziej "szczery" - prosty, lokalny i zawsze w sezonie.

Wybrane dla Ciebie

Emerytura rolnicza w 2025 roku. Ile dostanie rolnik po 25 latach pracy?
Emerytura rolnicza w 2025 roku. Ile dostanie rolnik po 25 latach pracy?
Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Ciśnienie krwi najlepiej monitorować w domu
Ciśnienie krwi najlepiej monitorować w domu
Jak ziemniaki i pomidory mogą pomóc w walcze z rakiem
Jak ziemniaki i pomidory mogą pomóc w walcze z rakiem
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Łódź: Medycyna na prywatnej uczelni znów jest dostępna
Łódź: Medycyna na prywatnej uczelni znów jest dostępna
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Mimo spadku cen sprzedaży Bogdanka notuje mocny wynik finansowy
Mimo spadku cen sprzedaży Bogdanka notuje mocny wynik finansowy
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity