Gastro Miasto 2025. Już w piątek Wrocław znów stanie się kulinarną atrakcją. Jacy wystawcy się pojawią?
Wydarzenie zaczęło się skromnie, jako niszowa inicjatywa w Browarze Mieszczańskim. Dziś Gastro Miasto to rozpoznawalna marka na kulinarnej mapie Polski. Tegoroczna, siódma już, edycja przyciągnie ponad 100 wystawców. Do grona uczestniczących restauracji dołączą aż 23 nowe lokale.
W festiwalowym menu nie ma miejsca na kompromisy. Goście mogą liczyć na autorskie interpretacje smaków z całego świata. Od soczystych burgerów z sezonowanej wołowiny, przez orientalne bao, po świeże owoce morza, aromatyczne rameny i serowe raclette. To kuchnia serwowana w swobodnej, plenerowej formie. Bez foodtrucków, za to z udziałem renomowanych restauracji.
W ramach tegorocznej edycji na uczestników czekają tematyczne strefy, m.in.:
- Strefa Wina – z udziałem 15 dolnośląskich winnic w ramach festiwalu FLOW,
- Strefa Sera – z warsztatami i próbą bicia rekordu Polski,
- Strefa Rękodzieła – współtworzona przez ASP i festiwal Ręki Dzieła Fest,
- Strefy dla dzieci – pełne edukacyjnych i animacyjnych atrakcji,
- Scena muzyczna – koncerty, DJ-sety i oprawa muzyczna wieczoru pod egidą Radia RAM.
Nie zabraknie również wspólnego oglądania finału Ligi Mistrzów na ogromnym ekranie, co z pewnością przyciągnie nie tylko smakoszy, ale i kibiców.
Gastro Miasto nie jest już lokalnym wydarzeniem. W tym roku odbędą się również dwie edycje w Krakowie, a organizatorzy prowadzą rozmowy z partnerami z Warszawy.
- Zbudowaliśmy wydarzenie, które łączy świat wysokiej gastronomii z miejskim luzem i dostępnością. Dla restauratorów to szansa na wyjście poza ściany swoich restauracji, spotkanie z nowym klientem, a dla gości możliwość spróbowania dań z najlepszych kuchni w kraju. To święto jedzenia, spotkań i miasta, które kochamy – mówi Maciej Koła, pomysłodawca i organizator Gastro Miasto.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają całe rodziny, fanów dobrego jedzenia, muzyki i letniego Wrocławia. Pierwsza edycja sezonu 2025 startuje 30 maja. Łącznie w tym roku czeka nas 5 gastronomicznych weekendów.
Podczas tegorocznego sezonu zobaczymy stoiska restauratorów m.in. z:
- Riva
- Kuci Kuci
- Tak-Os Mexicanstyle
- Mania al Taglio
- Elen
- Gofreak
- Stacja Breslau
- Brooklyn Bridge
- Le Gosse
- Miło mi
- Martim
- Roger That Foods - Warszawa
- Sky Rocket Burger
- Wonton
- Vegan Af Ramen
- SushiTu
- Szamani
- Yerba Café
- Breslauer Gin
- Nori Sushi
- Pod Papugami
- Tarasowa
- Randori Ramen
- Chao Bao
- Giro / Que Pasa
- Poke Poke
- Oui Oui
- Kur-cza-ki
- Flomaro
- Browar Stu Mostów
- Meisterszyk – Eklerki
- Meisterszyk – Gofry i kawa
- Bubble Tea
- Churros
- Ser Jest Ser
- Winnica Trzebnicka
- Mochiarnia
- Winnica Materia
- VincII
- Pierogi
- Texico / Rumbar
- Dziki Zwierz
- Nata Cafe
- Amerykański Sen
- Dim Sum
- Izakaya
- Żeberka
- Pastrami Summer
- Solleim
- U Wędzonych
- Gruba Panda
- W Ogniu – Szaszłykarnia
- Thali
- Mabaki
- Elomordo
- Koku Sushi
- Serotonina