Grudziądz: Uczniowie i panie z KGW gotowali z darów lasu. Konkurs w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Mamy wyniki
Konkurs kulinarny "Dary lasu" w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Kulinarne konkursy w grudziądzkim "Gastronomiku" to już tradycja. "Tematem" wtorkowych zmagań były "Dary lasu".
Do rywalizacji stanęło 10 drużyn. W skład każdego z zespołów weszły panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie ZSG-H. Swoje reprezentacje miały KGW: Gruczno z powiatu świeckiego oraz z powiatu grudziądzkiego: Płomienne Rudniczanki, Komysze z Zarośla.
Składnikami były "Dary lasu", czyli głównie grzyby oraz jagody.
Spod rąk kucharek i kucharzy wyjeżdżały przede wszystkim pierogi.
Wyniki konkursu "Dary lasu" w Grudziądzu
Jurorom zazdrościć można było okazji do spróbowania każdego z przygotowanych dań, jednak nie najważniejszego zadania jakie przed nimi stało, czyli ustalenia werdyktu. Nie było to proste, ale się udało.
Decyzją jury przyznano:
- I miejsce - drużyna w składzie: Hanna Plutowska, Jakub Macioch, Martin Lindberg
- II miejsce - drużyna w składzie: Marzena Dembek, Natalia Owczarek, Kacper Otolski
- II miejsce - drużyna w składzie: Grażyna Kasprzewska, Dawid Bednarski, Karol Madej
Jurorzy i organizatorzy konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Grudziądzu
W jury konkursu zasiedli: Jarosław Dumanowski i Kinga Siedlich-Osmałek z UMK w Toruniu, Anna Palczewska, sekretarz gminy Grudziądz, Hanna Kołodziej, przedstawicielka sołectwa Gogolin, Magdalena Potulska, doradca z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu oraz Róża Lewandowska, wiceprezydent Grudziądza.
Organizatorami konkursu byli: Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.