Jedzenie zbyt często ląduje w śmieciach. Kociewiacy chcą to zmieniać

Polacy marnują rocznie około 5 milionów ton żywności. W przeliczeniu na jedną osobę, to aż 126 kg. Największą część marnowanego jedzenia stanowią gospodarstwa domowe. Ten obraz chcą zmieniać społecznicy, samorządy na Kociewiu a także muszą sklepy wielkopowierzchniowe, które obligowane są do tego ustawą.
Lodówki społeczne znajdują się w Tczewie i Starogardzie GdańskimLodówki społeczne to miejsca, w których można podzielić się jedzeniem
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Kinga Furtak/Dziennik Bałtycki/Polska Press
Kinga Furtak
  • Lodówki społeczne znajdują się w Tczewie i Starogardzie Gdańskim
  • Lodówki społeczne znajdują się w Tczewie i Starogardzie Gdańskim
  • Lodówki społeczne to miejsca, w których można podzielić się jedzeniem
[1/3] Lodówki społeczne to miejsca, w których można podzielić się jedzeniem Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Kinga Furtak/Dziennik Bałtycki/Polska Press

Jak wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności na temat skali marnowania jedzenia w Polsce od lat nie maleje. W gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności,jednocześnie aż 6,6% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.

Żywność marnuje się na każdym etapie. Począwszy od produkcji poprzez przetwórstwo, handel i konsumpcję. To wszystko ma negatywny wpływ na środowisko, gospodarkę i społeczeństwo. Jak podkreślają eksperci wyrzucanie jedzenia to marnotrawienie zasobów naturalnych – wody, energii, które są zużywane przy produkcji żywności. Marnowanie żywności przyczynia się także do powstawania odpadów i emisji gazów cieplarnianych. Ponadto jest problemem społecznym, ponieważ wiele osób na świecie nie ma dostępu do wystarczającej ilości jedzenia. W Polsce także problem niedożywienia jest aktualny.

Dramatyczny obraz sytuacji Polaków o najniższych dochodach wyłania się z badania „Niedożywienie i głód w Polsce” . W najtrudniejszym położeniu są dziś seniorzy, dzieci, osoby z niepełnosprawnościami oraz rodzice samodzielnie wychowujący dzieci. Szczególnie trudno żyje się też pracownikom otrzymującym płacę minimalną w dużych miastach, gdzie ceny towarów i usług są najwyższe.

Według raportu NIK najczęściej wyrzucamy żywność ze względu na zepsucie lub przeterminowaną datę ważności. Inne powody to: zbyt duże zakupy, przygotowanie nadmiernej ilości jedzenia, nieprzemyślane zakupy, złe przechowywanie produktów, nabycie towarów o niskiej jakości, oraz brak pomysłów na ich zużycie.

Na Kociewiu powstają inicjatywy, których celem jest uratowanie dobrej żywności przed wyrzuceniem do śmieci i podzielenie się z innymi. W Tczewie za sprawą społeczników od dwóch lat działa Jadłodzielnia, która niezmiennie cieszy się wielkim zainteresowaniem. Miejsce utworzone zostało na wniosek grupy nieformalnej w ramach projektu Fyrtel-Działamy dofinansowanego ze środków Urzędu Miasta w Tczewie.

- Lodówka jest w ciągłym użyciu, na tyle, że przez większość czasu stoi pusta - ale to dobrze. Przyjęła się na tyle, że korzysta z niej większość grup - nie tylko osoby w potrzebie, jak się przyjęło. Po prostu wszyscy, którzy nie chcą marnować jedzenia! Jak planowaliśmy jej uruchomienie, chcieliśmy by stanęła w miejscu, w którym jest duży ruch pieszy, ale nie na tyle duży by powodował on dyskomfort przy jej użyciu – mówi Maksymilian Flemming, z Fundacji To i Co. - Przez 6 dni w tygodniu, jednym z naszych stałych dostawców jest lokalny producent kateringu dietetycznego "Kukuła". Całą swoją nadprodukcję oraz to, co zostało odwołane przez klientów, zostawia u nas w lodówce. Dodatkowo, dużo mieszkańców starego miasta korzysta by zostawić i zgarnąć jedzenie z lodówki w trakcie dnia.

W Starogardzie Gdańskim działają trzy lodówki społeczne. Pierwsza z nich powstała przy Kociewskim Centrum Zdrowia z inicjatywy pracowników szpitala. Są też dwie nowe - jedna znajduje się przy Starogardzkim Centrum Kultury, a druga przy Targowisku Miejskim.

Tak, jak zapowiedziałem na sesji rady miasta mamy w naszym mieście dwie nowe lodówki społeczne. Ta jakże ważna inicjatywa, którą wspólnie podjęliśmy z radą miasta, ma na celu wsparcie osób potrzebujących, a jednocześnie zredukowanie marnowania jedzenia. W tych lodówkach każdy może pozostawić nadmiar produktów, a także skorzystać z darów innych mieszkańców. Dzielmy się dobrem i pomagajmy, pamiętając że razem możemy więcej –podkreśla Janusz Stankowiak, prezydent Starogardu Gdańskiego.

Zasady korzystania z lodówki społecznej

Z lodówki społecznej korzystać może każdy, kto tego potrzebuje.
Częstujesz się na swoją odpowiedzialność.
Nie bierz wszystkiego – podziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami ani niczego nie odklejaj.
Pamiętaj, aby zostawić po sobie porządek i domknąć drzwi lodówki po skorzystaniu z niej.
Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny, napisz to wyraźnie na opakowaniu.
Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
Potrawy płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku tak, aby nic się nie rozlało.
Jeśli masz wątpliwości czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go w lodówce.

Możesz przynieść:

1. Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
2. Produkty zapakowane lub w pojemnikach
3. Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
4. Produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słoik mąki, czy ryżu
5. Produkty, które wymagają schłodzenia dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od +2 do 8 st. C” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. To także: sałatki, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podatnym za zepsucie nadzieniem.

Tych produktów nie zostawiaj:

1. Surowego mięsa
2. Produktów zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
3. Wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
4. Otwartych puszek, czy słoików z przetworami lub konserwami itp.
5. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.
6. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
7. Produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem
8. Produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi.

Wybrane dla Ciebie

Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep
Warszawa: Tragiczny pożar altanki na Bielanach. Jedna osoba nie żyje, druga została ranna
Warszawa: Tragiczny pożar altanki na Bielanach. Jedna osoba nie żyje, druga została ranna
Runęła ściana kamienicy w Wągrowcu. W środku znajdowała się kobieta
Runęła ściana kamienicy w Wągrowcu. W środku znajdowała się kobieta
Olszewo: Zatopiona wieś w Kujawsko-Pomorskiem. To polska Atlantyda
Olszewo: Zatopiona wieś w Kujawsko-Pomorskiem. To polska Atlantyda