Jelenia Góra: Magda Gessler odmieniła kolejną restaurację
W tym artykule:
Kuchenne rewolucje w Jeleniej Górze - którą restaurację wybrała Magda Gessler
Magda Gessler Kuchenne rewolucje przeprowadziła w dawnej lanczowni "Pod Batutą" przy ulicy Piłsudskiego 25 w Jeleniej Górze. Serwowano w niej między innymi:
- śniadania
- lancze
- pyszne sałatki
- bajgle
- naleśniki
- zupy
Restauracja po rewolucjach wprowadzonych przez Magdę Gessler, zmieniła nazwę na "Quattro por Quattro", menu oraz wystrój. Z daleka widać barwny szyld i kolorową, niewielką kamieniczkę.
Jesteśmy wyczerpani po czterech dniach i nocach. Warto było. Jestem pod ogromnym wrażeniem Magdy Gessler. To niepowtarzalna i niepodważalna mistrzyni kuchni - mówi Mariola Ceglińska, właścicielka "Quattro por Quattro", która zaprosiła Magdę Gessler do swojego lokalu, by przeprowadziła w nim zmiany.
Pani Magda wróci do nas za miesiąc i jeśli zaakceptuje dania, będziemy mogli je promować pod jej nazwiskiem - wyjaśnia pani Mariola
Z restauracji "Pod Batutą" w Quattro por Quattro" pod okiem Magdy Gessler
Restauracja, która przeszła Kuchenne rewolucje w Jeleniej Górze, jest dobrze znana mieszkańcom. Od 70 lat robią tu zakupy spożywcze i przychodzą na posiłki.
Niewielki budynek przy ulicy Piłsudskiego 25 pokochali sąsiedzi: uczniowie szkoły muzycznej, technikum ekonomicznego, rodzice przedszkolaków z Przedszkola nr 2, aktorzy, urzędnicy, policjanci i strażnicy miejscy. Od dekad wpadali do sióstr Marysi i Stasi. 70 lat temu kupowali tu warzywa, jajka, owoce, lizaki, dropsy. Legendą obrósł żurek, który panie robiły same i sprzedawały w sklepiku.
Potem w tym miejscu powstała Cukiernia. Jeleniogórzanie kupowali tu pączki, rurki z kremem, chałki i inne wyroby. Zawsze świeże, domowe i smaczne. Gdy zmarł mąż właścicielki, lokal oddała w dzierżawę. Sklepik długo nie stał pusty. Pięć lat temu przejęła go Mariola Ceglińska. Był to dla niej skok na głęboką wodę. Wcześniej zajmowała się ... muzyką.
Pani Mariola przez 40 lat była solistką zespołu muzycznego. Razem z córkami występowała na ślubach, ostatkach, balach karnawałowych i innych imprezach. Postanowiła się przebranżowić. Zawsze ciągnęło ją do gotowania z dobrych produktów, nowocześnie i domowo zarazem. Postawiła na modną lanczownię. Nazwała lokal "Pod batutą" i serwowała w nim śniadania i lancze. Robiła pyszne sałatki, piekła ciasta, gotowała zupy, smażyła naleśniki.
Dalej będę przygotowywać śniadania, komponować sałatki ze świeżych produktów i robić zestawy lanczowe - podkreśla pani Mariola.
Do śniadań i lanczy dojdą jednak teraz nowe dania, przygotowane pod okiem Magdy Gessler. Otwarcie "Quattro por Quattro" zaplanowano w poniedziałek (4 sierpnia), więc każdy będzie mógł spróbować dań z menu ułożonego przez Magdę Gessler.
W tych restauracjach w naszym regionie były "Kuchenne rewolucje"
Program Magdy Gessler Kuchenne rewolucje, który możemy oglądać na antenie TVN, ma już 15 lat. Do tej pory wyemitowano 300 odcinków. Magda Gessler gościła w naszym regionie w Karpaczu, Szklarskiej Porębie, Bolesławcu, Gryfowie Śląskim i Kościelniakach Górnych.
Oto lokale, które nadal działają po "Kuchennych rewolucjach" (wg Mapa Kuchennych rewolucji)
- Obora, Gryfów Śląski, ul. Floriańska, Sezon 6, odcinek 2
- Bistro Sztufada, Szklarska Poręba, Sezon 16, odcinek 12
- Pod Złotym Aniołem, Bolesławiec, Rynek, Sezon 11, odcinek 3
TUTAJ czytaj więcej o Kuchennych rewolucjach na Dolnym Śląsku