Jelenia Góra: Magda Gessler odmieniła kolejną restaurację

Niewielka restauracja przy ulicy Piłsudskiego 25 w Jeleniej Górze właśnie przeszła Kuchenne rewolucje. Magda Gessler przyjedzie tu znowu miesiąc, by wydać ostateczny werdykt. Lokal zmienił nazwę na"Quattro por Quattro". Jego właścicielka pani Mariola jest pełna optymizmu.
Spices on black background
Anton Ignatenco
spice, coriander, pepper, aroma, anise, allspice, black, curry, cardamom, collection, seed, indian, cumin, group, seasoning, herb, cooking, food, red, organic, leaf, star, turmeric, ingredient, nature, cinnamon, dry, graphite, spoon, powder, salt, board, mustard, paprika, dried, laurel, safran, silver, stone, rosemary, sage, mint, thyme, oregano, garlicLokal zmienił nazwę na"Quattro por Quattro"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anton Ignatenco
Alina Gierak

Kuchenne rewolucje w Jeleniej Górze - którą restaurację wybrała Magda Gessler

Magda Gessler Kuchenne rewolucje przeprowadziła w dawnej lanczowni "Pod Batutą" przy ulicy Piłsudskiego 25 w Jeleniej Górze. Serwowano w niej między innymi:

76-latka jechała pod prąd przez ponad 70 km. Stanie przed sądem

  • śniadania
  • lancze
  • pyszne sałatki
  • bajgle
  • naleśniki
  • zupy

Restauracja po rewolucjach wprowadzonych przez Magdę Gessler, zmieniła nazwę na "Quattro por Quattro", menu oraz wystrój. Z daleka widać barwny szyld i kolorową, niewielką kamieniczkę.

Jesteśmy wyczerpani po czterech dniach i nocach. Warto było. Jestem pod ogromnym wrażeniem Magdy Gessler. To niepowtarzalna i niepodważalna mistrzyni kuchni - mówi Mariola Ceglińska, właścicielka "Quattro por Quattro", która zaprosiła Magdę Gessler do swojego lokalu, by przeprowadziła w nim zmiany.

Pani Magda wróci do nas za miesiąc i jeśli zaakceptuje dania, będziemy mogli je promować pod jej nazwiskiem - wyjaśnia pani Mariola

Z restauracji "Pod Batutą" w Quattro por Quattro" pod okiem Magdy Gessler

Restauracja, która przeszła Kuchenne rewolucje w Jeleniej Górze, jest dobrze znana mieszkańcom. Od 70 lat robią tu zakupy spożywcze i przychodzą na posiłki.

Niewielki budynek przy ulicy Piłsudskiego 25 pokochali sąsiedzi: uczniowie szkoły muzycznej, technikum ekonomicznego, rodzice przedszkolaków z Przedszkola nr 2, aktorzy, urzędnicy, policjanci i strażnicy miejscy. Od dekad wpadali do sióstr Marysi i Stasi. 70 lat temu kupowali tu warzywa, jajka, owoce, lizaki, dropsy. Legendą obrósł żurek, który panie robiły same i sprzedawały w sklepiku.

Potem w tym miejscu powstała Cukiernia. Jeleniogórzanie kupowali tu pączki, rurki z kremem, chałki i inne wyroby. Zawsze świeże, domowe i smaczne. Gdy zmarł mąż właścicielki, lokal oddała w dzierżawę. Sklepik długo nie stał pusty. Pięć lat temu przejęła go Mariola Ceglińska. Był to dla niej skok na głęboką wodę. Wcześniej zajmowała się ... muzyką.

Pani Mariola przez 40 lat była solistką zespołu muzycznego. Razem z córkami występowała na ślubach, ostatkach, balach karnawałowych i innych imprezach. Postanowiła się przebranżowić. Zawsze ciągnęło ją do gotowania z dobrych produktów, nowocześnie i domowo zarazem. Postawiła na modną lanczownię. Nazwała lokal "Pod batutą" i serwowała w nim śniadania i lancze. Robiła pyszne sałatki, piekła ciasta, gotowała zupy, smażyła naleśniki.

Dalej będę przygotowywać śniadania, komponować sałatki ze świeżych produktów i robić zestawy lanczowe - podkreśla pani Mariola.

Do śniadań i lanczy dojdą jednak teraz nowe dania, przygotowane pod okiem Magdy Gessler. Otwarcie "Quattro por Quattro" zaplanowano w poniedziałek (4 sierpnia), więc każdy będzie mógł spróbować dań z menu ułożonego przez Magdę Gessler.

W tych restauracjach w naszym regionie były "Kuchenne rewolucje"

Program Magdy Gessler Kuchenne rewolucje, który możemy oglądać na antenie TVN, ma już 15 lat. Do tej pory wyemitowano 300 odcinków. Magda Gessler gościła w naszym regionie w Karpaczu, Szklarskiej Porębie, Bolesławcu, Gryfowie Śląskim i Kościelniakach Górnych.

Oto lokale, które nadal działają po "Kuchennych rewolucjach" (wg Mapa Kuchennych rewolucji)

  • Obora, Gryfów Śląski, ul. Floriańska, Sezon 6, odcinek 2
  • Bistro Sztufada, Szklarska Poręba, Sezon 16, odcinek 12
  • Pod Złotym Aniołem, Bolesławiec, Rynek, Sezon 11, odcinek 3

TUTAJ czytaj więcej o Kuchennych rewolucjach na Dolnym Śląsku

Wybrane dla Ciebie
Biskupice: Zdarzenie drogowe na DK12. Policja apeluje o ostrożność
Biskupice: Zdarzenie drogowe na DK12. Policja apeluje o ostrożność
Włodary: Strzelał z wiatrówki w kierunku szkoły. 38-latek w areszcie
Włodary: Strzelał z wiatrówki w kierunku szkoły. 38-latek w areszcie
Konin: Ciężarówka uderzyła w barierki na autostradzie A2
Konin: Ciężarówka uderzyła w barierki na autostradzie A2
Zduny: Tragedia podczas Halloween. Nie żyje 7-letni chłopiec
Zduny: Tragedia podczas Halloween. Nie żyje 7-letni chłopiec
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku