Kalisz: Stół Chopina. 13 IX otworzy się nowa restauracja
Stół Chopina jest jedną z części składowych tzw. Fabryki Smaków, którą rozpoczęło otwarcie Certyfikowanej Neapolitańskiej Pizzeri Focolare, a później restauracji japońskiej.
Stół Chopina zamiast Romy
Restauracja Stół Chopina to nie tylko wyjątkowy koncept gastronomiczny, ale również miejsce nawiązujące do historii Fabryki Fortepianów oraz Kalisza. Powstała w miejsce restauracji Roma, tuż przy Calisia One.
- Chcę żeby goście, którzy Nas odwiedzają zostawiali przed wejściem swoje codzienne zmartwienia oraz problemy i przeżyli tutaj wyjątkowy czas jedząc doskonałą i zarazem prostą kuchnię Polską" - mówi chef cook Anna Strażyńska.
Strażyńska to główna bohaterka programu "Gwiazdorska kuchnia Ani" i wielokrotnie nagradzana szefowa kuchni, która swoją restaurację "Tawerna Kapitańska" prowadzi w Oławie. Autorka menu Stołu Chopina ułożyła kartę z myślą o prostocie opartej o jakość wyselekcjonowanych - w dużej części - lokalnych produktów.
- Jestem szefem kuchni, który robi proste dania, ale bardzo dużą uwagę zwracam na produkt. Nie lubię przekombinowywać, ponieważ mamy tak dobry polski produkt, że szkoda byłoby go zniszczyć - podkreśla Anna Strażyńska. - Wprowadzam kuchnię z lekkim twistem- dodaje.
Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu
W karcie znajdują się klasyczne odsłony dań kuchni polskiej takie jak tatar wołowy, kaczka lub pierogi z gęsiną, a przy tym wiele zaskoczeń i twistów - jak wyśmienity krem ziemniaczany i mizeria, która zaskakuje smakiem. Menu jest zróżnicowane i każdy znajdzie coś dla siebie - począwszy od gołąbków z cielęciną po carpaccio z ośmiornicy i ślimaki.
- Cieszę się, że Ania stanęła na naszej drodze. My specjalnie nie pokazujemy rozpiski menu, żeby nikogo nie nastawiać, że to są zwykłe gołąbki, wątróbka czy kaszanka. U nas te dania mogą mocno zaskoczyć - podkreślał Michał Czekaniak, twórca Fabryki Smaków.
Restauracja rozpoczyna swoją działalność w sobotę, 13 września. Jedynie w poniedziałki będzie nieczynna.