Kawa daktylowa świetnie robi na serce i nie podrażnia żołądka. Pij z rana na pobudzenie
Czym jest kawa daktylowa?
Kawę daktylową robi się z pestek daktyli. Pestki są prażone, a następnie mielone i parzone podobnie jak tradycyjna kawa. Jej smak jest delikatny, lekko karmelowy, z orzechowo-prażonym posmakiem.
Historia kawy daktylowej sięga Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, gdzie od wieków znano i ceniono daktyle jako owoc o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Pestki, zamiast trafiać do odpadków, wykorzystywano właśnie do przygotowania napoju, który zyskał popularność w regionach, gdzie prawdziwa kawa była trudno dostępna lub bardzo droga.
Daktyle - słodki skarb pustyni
Daktyle to owoce palmy daktylowe. Nazywane są "chlebem życia" mieszkańców pustynnych rejonów. Są bogate w naturalne cukry, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo czy wapń. Dzięki temu dostarczają energii, wspierają układ nerwowy, poprawiają pracę serca i trawienie. Są kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny.
Zalety picia kawy daktylowej
Dlaczego eksperci od żywienia polecają kawę daktylową? Bo choć określa się ją "kawą", w rzeczywistości nie zawiera kofeiny. Dzięki temu - w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy z kofeiną - nie powoduje skoków kortyzolu (hormonu stresu), zaburzeń snu (trudności z zasypianiem, skrócenie czasu snu), ani problemów żołądkowych (takich jak zgaga, nadkwasota, niestrawność)
Największą zaletą kawy daktylowej jest to, że uwalnia energię stopniowo, bez nagłych skoków cukru we krwi. Dzięki temu nie powoduje napadów senności. Ponieważ nie zawiera kofeiny, kawa daktylowa nadaje się do picia o każdej porze dnia - rano zamiast kawy, po obiedzie jako zdrowa alternatywa dla deseru czy wieczorem przed snem.
Kawa daktylowa dobrze komponuje się z mlekiem (także roślinnym), cynamonem, kardamonem czy wanilią. Możesz też dodać odrobinę miodu, jeśli lubisz słodsze napoje.
Kawa daktylowa wspomaga serce. Takie ma właściwości - lista
Eksperci są zgodni - warto rozpocząć dzień od filiżanki zdrowej kawy daktylowej. Kawę daktylową można przygotować samemu z uprażonych i zmielonych pestek daktyli, a można też kupić gotową, już zmieloną kawę daktylową w sklepie ze zdrową żywnością. Ważne, by była dobrej jakości - bez dodatku cukru czy sztucznych aromatów.