Koniec z grymaszeniem przy stole. Na obiad upiecz pyzy z kiełbasą

Gotuj jak w PRL-u. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad, ten przepis jest dla ciebie. Zobacz, jak w 45 minut wyczarować zapiekane pyzy z kiełbasą, które zadowolą całą rodzinę. Ten przepis jest szybki, tani i niesamowicie smaczny. Przekonaj się sam.
Pyzy zapiekane z kiełbasąTo danie z PRL-u jest szybkie i smaczne, a forma przyrządzenia może zaskoczyć.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | sourimoto/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Pyzy zapiekane z kiełbasą - przepis z PRL-u

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych pyz ziemniaczanych,
  • 400 g kiełbasy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do gulaszu,
  • 150 g startego żółtego sera np.: gouda,
  • posiekana natka pietruszki do posypania,
  • szczypta soli,
  • szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki.
Do wysmarowania formy:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Jak zrobić pyzy zapiekane z kiełbasą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku nastaw wodę w dużym garnku i ugotuj pyzy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj od ponownego zawrzenia jest to 8-10 minut.
  2. Zanim będzie wrzeć obierz cebulę i pokrój w krążki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  3. W czasie gotowania pyz zeszklij cebulę na patelni o grubym dnie na średnim ogniu na 1 łyżce oleju rzepakowego. Podsmażoną cebulę przełóż do rondelka.
  4. Na tej samej patelni na 1 łyżce oleju przesmaż kiełbasę.
  5. Ugotowane pyzy odcedź, dokładnie odsącz i od razu wymieszaj z cebulą.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Ułóż w nim pyzy z cebulą, posyp kiełbasą i przyprawą do gulaszu i obficie posyp startym serem.  
  8. Skrop tłuszczem z patelni po smażeniu kiełbasy, posyp mielonymi paprykami i zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Pyzy zapiekane z kiełbasą posyp przed podaniem posiekaną natką pietruszki. Danie możesz podawać z ulubionymi kiszonkami lub surówką z kapusty i koperku.

Ten prosty przepis zainspirowany jest recepturą z książki "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej wydanej w czasach PRL-u. Mam nadzieję, że ten sposób zachęci cię do ugotowania sycącego obiadu, gdy nie masz czasu na długie stanie przy garach, a nie chcesz korzystać z drogich składników.

Wybrane dla Ciebie

Lipno: 100-lecie przyłączenia do diecezji włocławskiej
Lipno: 100-lecie przyłączenia do diecezji włocławskiej
Piłkarska środa. Na Podkarpaciu odbyło się sporo meczów pucharowych
Piłkarska środa. Na Podkarpaciu odbyło się sporo meczów pucharowych
Kraków: Bieg Trzech Kopców już 21 IX. Zmiany w organizacji ruchu
Kraków: Bieg Trzech Kopców już 21 IX. Zmiany w organizacji ruchu
Koszalin: Podpisano umowę na budowę Ekofuturium. Inwestycja wyniesie 150 mln zł
Koszalin: Podpisano umowę na budowę Ekofuturium. Inwestycja wyniesie 150 mln zł
Malbork: Przebudowa skrzyżowania powoduje spore korki
Malbork: Przebudowa skrzyżowania powoduje spore korki
III liga. Broń Radom podejmie outsidera ligi. Kibice liczą na punkty
III liga. Broń Radom podejmie outsidera ligi. Kibice liczą na punkty
Aleksiej Maresyev. As myśliwski II wojny światowej
Aleksiej Maresyev. As myśliwski II wojny światowej
Kujawsko-Pomorskie: Ćwiczenia przeciwpowodziowe "Wysoka Fala 25"
Kujawsko-Pomorskie: Ćwiczenia przeciwpowodziowe "Wysoka Fala 25"
Zalew w Blachowni: Dobre miejsce na weekendowy wypad
Zalew w Blachowni: Dobre miejsce na weekendowy wypad
Toruń: Miasto planuje sprzedać ponad 4 ha przy ul. Grudziądzkiej
Toruń: Miasto planuje sprzedać ponad 4 ha przy ul. Grudziądzkiej
Bydgoszcz: Obchody Dnia Sybiraka. 86. rocznica agresji ZSRR na Polskę
Bydgoszcz: Obchody Dnia Sybiraka. 86. rocznica agresji ZSRR na Polskę
Betclic 2. Liga. Hutnik Kraków pewnie pokonał GKS Jastrzębie
Betclic 2. Liga. Hutnik Kraków pewnie pokonał GKS Jastrzębie