Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w Strawczynie. Zdjęcia
Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w Strawczynie
Kulinarne zmagania rozpoczęły się w Samorządowym Centrum Kultury, Sportu i Czytelnictwa w Strawczynie. Tym razem motywem przewodnim konkursu były "Smaki wędzone... Potrawy z dymem". Do konkursu zgłoszono blisko 20 przepisów z gmin powiatu kieleckiego. Receptura zwycięskiego dania znajdzie się w książce wydawanej co roku przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.
Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Mirosława Ciołaka, szef szef kuchni Hotelu Red i członek Akademii Bocuse d’Or Poland. Pod uwagę brany był nie tylko smak, ale i estetyka podania.
Kulinarnym zmaganiom kół gospodyń wiejskich towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Na scenie prezentowało się sześć zespołów - Kapela Podlesie, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela z Kakonina, Kapela „Rykoszyn”, Kapela „Świętokrzyskie Nutki”, Kapela „Wierna Rzeka”.
Wyniki konkursu nie zostały jeszcze oficjalnie ogłoszone. Podamy je wkrótce.