Kościerzyna: Karp w popisowym wykonaniu! Uczennice zdobyły wyróżnienie

Młode talenty z Kościerzyny zdobyły wyróżnienie w XIV Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym, przygotowując karpia zatorskiego w trzech odsłonach. Ich danie to połączenie tradycji i wykwintnej potrawy, a my zdradzamy przepis krok po kroku.
Fried carp slices
Fried carp slices with herbs and vegetables in the dish. Selective focus.
Idijatullina Veronika
carp, fried, fish, lettuce, plate, dish, supper, Polish, traditional, fillet, background, food, brown, fresh, meal, tasty, table, vegetables, tomatoes, baked, lemon, frying, breaded, grilled, BBQ, batter, crispy, judaic, cooked, healthy, Jewish, holiday, wooden, slice, organic, diet, fat, catch, natural, citrus, spices, spicy, hot, warm, lunch, kosher, top, meat, Halal, greenKarp w popisowym wykonaniu! Uczennice zdobyły wyróżnienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Idijatullina Veronika
Edyta Łosińska-Okoniewska

Karp w popisowym wykonaniu!

Instytut Kulinarny Transgourmet wypełnił się aromatami rybnych bulionów, świeżych ziół i kulinarnych ambicji za sprawą XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Tegoroczne zmagania były wyjątkowe, bo skupione na produktach o prestiżowych oznaczeniach ChNP, ChOG i GTS, czyli tych, które kryją w sobie polską tradycję i historię kulinariów. Każde danie było zatem w pewien sposób opowieścią o miejscu, ludziach i smaku przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

Wśród uczestników nie zabrakło młodych talentów z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie, zwanego Ekonomikiem - Julii Kryszewskiej i Martyny Augustyniak z klasy 3 TŻ 1. Choć tym razem jury dosłownie o włos ominęło ich na podium, uczennice zdobyły wyróżnienie i nagrodę finansową, potwierdzając, że ich kulinarna pasja i pomysłowość nie mają sobie równych.

Właśnie teraz jest go nad morzem najwięcej. Wielu turystów korzysta

Ten smak zachwycił jury

Po niedawnym sukcesie w Toruniu, gdzie oczarowały jury daniem z jesiotra, Julia i Martyna postawiły na kolejny rodzimy rarytas - karpia zatorskiego. To ryba o wyjątkowym smaku i wielowiekowej tradycji hodowlanej - jednym słowem prawdziwa perełka polskich wód. Ich danie, "Karp zatorski w trzech odsłonach z kremowym purée kalafiorowo-jabłkowym, karmelizowaną kukurydzą i oliwą szczypiorkową", było czymś więcej niż zwykłą kompozycją - to była kulinarna historia, która połączyła tradycję z odważnym spojrzeniem na współczesną kuchnię.

- Z jednej strony aksamitna roladka o delikatnym, harmonijnym smaku. Z drugiej - chrupiący, lekko dymny chrust, który dodaje charakteru. Wreszcie eleganckie, wytrawne paszteciki, będące ukłonem w stronę klasycznych technik kulinarnych - mówi o wyjątkowym daniu Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel PZS nr 1 w Kościerzynie i opiekun zdolnych uczennic. - Całość tworzyła dialog tradycji z nowoczesnością, pokazując, że karp nie musi być jedynie wigilijnym obowiązkiem, lecz może stać się bohaterem fine diningowego spektaklu, pełnego tekstur, aromatów i zaskakujących kontrastów.

Danie Julii i Martyny udowodniło, że młodzi kucharze z Ekonomika potrafią nie tylko interpretować polską kuchnię, ale wynosić ją na zupełnie nowy poziom.

Przepis na wyjątkowego karpia zatorskiego

Roladka z karpia z musem szpinakowym w chrupiącej panierce z panko z obwarzanka krakowskiego i prażonych migdałów

Sposób wykonania:

1) Filet z karpia oczyścić, wyciąć ości i zdjąć skórę (skórę pozostawić na chipsy, ogony i resztki karpia pozostawić na krokieciki)

2) Oczyszczony filet rozciąć, tak aby powstał nam prostokąt łatwy do zwinięcia roladki

3) Około 80 g samego mięsa blendujemy z garścią szpinaku, 2 łyżkami śmietany, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny i czosnkiem.

4) Na przygotowany filet rozsmarowujemy przygotowany mus. Całość zwijamy w rulon w folię spożywczą i gotujemy lub parujemy w piecu ok. 12 min.

5) Po ugotowaniu wstawiamy do schłodzenia (szokówka)

6) Schłodzoną roladkę panierujemy najpierw w jajku wymieszanym z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 łyżką mąki pszennej, solą i pieprzem następnie w panko z obwarzanka i posiekanymi migdałami, 1 łyżką posiekanej natki pietruszki i odrobiną posiekanego arkusza norii.

7) Opanierowaną roladkę smażymy w głębokim tłuszczu - olej rydzewski.

Wytrawne paszteciki z karpia

Sposób wykonania:

1) Resztki mięsa z ryby ugotować w mleku z liściem laurowym i dwoma kawałkami skórki z cytryny

2) W osobnym garnku gotujemy ziemniaki z jednym ząbkiem czosnku na purée

3) Szalotkę kroimy w drobną kostkę

4) Rybę po ugotowaniu czyścimy i łączymy z przestudzonym purée i całość blendujemy z cebulą i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

5) Całość dokładnie mieszamy i na blaszce z pergaminem formujemy paszteciki za pomocą dwóch dużych łyżek (16 szt.)

6) Paszteciki trzeba mocno schłodzić przed smażeniem. Smażymy na złoty kolor w oleju.

Chrupiący chrust ze skóry karpia

Z jednego fileta pozostawioną skórę dobrze osuszyć następnie i doprawiamy solą gruboziarnistą z ziołami i pieczemy w piekarniku

Purée kalafiorowo-jabłkowe

Sposób wykonania:

1) Do gotującej się wody wkładamy różyczki kalafiora, pokrojone jabłka, cynamon i kawałek szalotki i doprawiamy solą

2) Po ugotowaniu blendujemy całość dodając 15 g masła.

Oliwa szczypiorkowa

Pęczek szczypiorku sparzyć, odcisnąć z wody i zmiksować z olejem rydzewskim, następnie przecedzić przez filtr do kawy.

Jadalna dekoracja

Mini kolby kukurydzy kroimy wzdłuż i karmelizujemy na łyżce masła i łyżce miodu drahimskiego, na koniec lekko solimy. Marchew kroimy w długie paski za pomocą obieraczki i parzymy w lekko osolonej wodzie z odrobiną masła, następnie dokładamy do sparzenia listki brukselki.

Wybrane dla Ciebie
Chcieli podstępem zmieszać pszenicę z żywymi szkodnikami z czystym zbożem. 40 i 34-latek zatrzymani
Chcieli podstępem zmieszać pszenicę z żywymi szkodnikami z czystym zbożem. 40 i 34-latek zatrzymani
Rosjanin wjechał do Polski skradzioną Toyotą za 300 tys. zł
Rosjanin wjechał do Polski skradzioną Toyotą za 300 tys. zł
Poznań: "Stranger Things 5” wjeżdża na torowiska. Specjalny tramwaj Netflixa już od dziś wozi pasażerów – za darmo!
Poznań: "Stranger Things 5” wjeżdża na torowiska. Specjalny tramwaj Netflixa już od dziś wozi pasażerów – za darmo!
Mieszkańcy zachodniej części Krakowa chcą natychmiastowych zmian w komunikacji. Chodzi o tramwaje na Salwator
Mieszkańcy zachodniej części Krakowa chcą natychmiastowych zmian w komunikacji. Chodzi o tramwaje na Salwator
Malbork: Kontynuacja rewitalizacji. Unijne miliony na miasto
Malbork: Kontynuacja rewitalizacji. Unijne miliony na miasto
Nowa kociarnia w Zielonej Górze. Koty w schronisku już nie w króliczych klatkach
Nowa kociarnia w Zielonej Górze. Koty w schronisku już nie w króliczych klatkach
Żałoba w toruńskiej edukacji. Zmarła ceniona nauczycielka. Miała tylko 43 lata...
Żałoba w toruńskiej edukacji. Zmarła ceniona nauczycielka. Miała tylko 43 lata...
Tarnowskie Góry: Punkt NFZ w starostwie?
Tarnowskie Góry: Punkt NFZ w starostwie?
Legnica: Cztery firmy chcą dostarczać energię elektryczną w 2026 roku
Legnica: Cztery firmy chcą dostarczać energię elektryczną w 2026 roku
Tarnów: Radni za połączeniem XXI LO Sportowego i SP 20
Tarnów: Radni za połączeniem XXI LO Sportowego i SP 20
Kolno: Rada Powiatu obradowała na XVII Sesji
Kolno: Rada Powiatu obradowała na XVII Sesji
Sandomierz: Zderzenie dwóch osobówek na skrzyżowaniu
Sandomierz: Zderzenie dwóch osobówek na skrzyżowaniu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥