Nagrodę podczas gali w Muzeum Narodowym w Szczecinie odebrali kuratorzy wystawy - Joanna Chojecka, dyrektor Muzeum w Koszalinie oraz Krzysztof Jedynak, kierownik Działu Historycznego. Konkurs Zachodniopomorskie Wydarzenie Muzealne Roku został zorganizowany już po raz 15. W tym roku 11 instytucji z całego województwa zgłosiło aż 26 projektów w trzech kategoriach:
- działalność edukacyjna,
- działalność wydawnicza, konserwatorska, naukowa i popularyzatorsko-informacyjna
- działalność wystawiennicza.
Miał czerwone światło. 15-latek je zignorował. Dramatyczne nagranie
I to właśnie w tej trzeciej kategorii wyróżnienie zdobyło Muzeum w Koszalinie.
- Bardzo jesteśmy wzruszeni i dziękujemy serdecznie za to niezwykle ważne - dla nas obojga kuratorów, dla całego muzeum i społeczności muzealników w Koszalinie, ale także odbiorców wystawy - wyróżnienie - rozpoczęła krótką mowę dyrektor Joanna Chojecka tuż po odebraniu nagrody. - Okazuje się, że opowiadanie o tych prostych wydawałyby się historiach, ale wielowymiarowo jest istotne przede wszystkim przez zaangażowanie społeczności lokalnej. Bardzo nam pomogli tutaj kolekcjonerzy, pasjonaci historii Koszalina, stowarzyszenia, organizacje pozarządowe, które zachowują artefakty i bardzo, bardzo wspieramy się nawzajem.
Joanna Chojecka dodała także, że z muzeum jest związana zaledwie od dwóch lat i to jej pierwsza wystawa murach tej instytucji. - Ta nagroda będzie więc miała dla mnie wyjątkowy, bardzo osobisty wymiar oraz będzie zachęcała i motywowała do kolejnych wydarzeń. Dziękuję - zakończyła.
Wystawa czasowa "Gdzie są smaki i klimaty tamtych lat... Śladami historycznych smaków Koszalina" została otwarta podczas Nocy Muzeów w 2024 roku. Zwiedzających przenosiła w czasie, by poczuć klimat restauracji i kawiarni dawnego Koszalina. Była też okazją, aby poznać historię wyjątkowych smaków rodem z naszego miasta - zarówno tych bardzo sławnych, jak i tych mniej znanych. Zwiedzający mieli okazję poznać niemalże "od środka" najpopularniejsze "miejscówki" Koszalina z przełomu XIX i XX wieku.
Wystawa podzielona była na kilka części ukazujących wyjątkowe punkty gastronomiczne miasta z przełomu XIX-XX w., ale i lokale i ich smaki po 1945 roku. Zaprezentowano na niej historię koszalińskiego browaru, liczne zbiory butelek oraz ich porcelanowych zamknięć. Odtworzono wnętrze międzywojennej kawiarenki. Na wystawie była bogato ilustrowana pocztówkami, zdjęciami oraz mapami.