Kraków: Festiwal Azjatcki, Matcha i Sakura pod jednym dachem
Święto kuchni azjatyckiej w Krakowie
W sobotnie południe, już od godziny rozpoczęcia (12:00), Hala na al. Focha zaczęła wypełniać się odwiedzającymi - i choć listopadowe niebo za oknem nie rozpieszczało - zimno, chmury, może kilka kropel deszczu - w środku panowała zupełnie inna atmosfera: ciepła, zapachowa, energetyczna. Stoisko za stoiskiem - kolorowe flagi, akcenty japońskie i azjatyckie, zapach świeżo przygotowywanych dań unoszący się w powietrzu.
Festiwal Azjatycki - gratka dla smakoszy
W strefie Festiwalu Azjatyckiego dominowały potrawy inspirowane kuchniami Wietnamu, Tajlandii, Korei i Japonii: sajgonki, pad thai, kimchi udon, ramen, a także mniejsze przekąski i słodycze - wszystko podane w formie street-foodowej, często przygotowywane na oczach gości.
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Zielone szaleństwo
Równolegle strefa Matcha Festival przyciągała swoich fanów zielonej herbaty - kolejki ustawiające się już kilka minut po otwarciu, bo oferta była kusząca: klasyczna mrożona matcha, ale też wersje smakowe: truskawkowa, bananowa, wiśniowa - a do tego lody i ciastka w odcieniach zieleni.
Sakura - zakupy dla miłośników azjatyckiego designu
Strefa Sakura Festiwal Japoński - choć gastronomia dominowała - miała też aspekt kulturowy: japońskie przekąski, mochi, takoyaki, sushi, ale też stoiska z japońską kosmetyką i dodatkami.
Festiwal trwa do niedzieli, więc jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, może warto wybrać się na Focha i spróbować czegoś nowego.
Informacje
- Kiedy: 8-9 listopada 2025 r. Sobota: 12:00 - 20:00, Niedziela 12:00 - 18:00.
- Gdzie: Hala 100-lecia KS Cracovia, al. Focha 40, Kraków
- Wstęp: wolny.