Kraków: Festiwal z dynią w roli głównej. Smakowita królowa jesieni
Festiwal Dyni to wyjątkowa okazja, by spędzić jesienne przedpołudnie w otoczeniu natury, poznać różnorodność odmian dyni oraz odkryć jej kulinarne i ogrodnicze zastosowania. - Wydarzenie łączy naukę, zabawę i edukację w przyjaznej, rodzinnej atmosferze - zachęca do udziału w festiwalu rzeczniczka URK Izabella Majewska.
Dyniowe degustacje i labirynt z... kukurydzy
Organizatorem wydarzenia jest Stacja Doświadczalna Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, działająca przy Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa. To właśnie na terenie tejże stacji - przy ul. Zakliki z Mydlnik (obok stacji kolejowej Kraków-Zakliki) - odbędzie się III Festiwal Dyni. Rozpocznie się o godz. 11 i potrwa do 14. Wstęp wolny.
Oto program Festiwalu Dyni:
- 11:00 - prezentacja dyń,
- 11:15 - "Opowieści wśród warzyw" - zwiedzanie kolekcji (grupa I),
- 11:45 - "Opowieści wśród warzyw" - zwiedzanie kolekcji (grupa II),
- 12:15 - poczęstunek,
- 12:45 - zwiedzanie labiryntu z kukurydzy.
Będą również dodatkowe atrakcje, m.in. degustacje dyniowych smakołyków, dyniowe inspiracje kulinarne i ogrodnicze oraz dyniowe kolorowanki i zabawy dla najmłodszych.
Dynia - smaczna, zdrowa, niskokaloryczna
Jesienią dynia króluje na polskich stołach. Warto po nią sięgać, ponieważ jest to warzywo nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i lekkostrawne, a przede wszystkim dynia to skarbnica cennych składników - zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B i minerały takie jak wapń, potas, cynk, selen, magnez i żelazo, a ponadto jest źródłem błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Dynia - poza swymi niekwestionowanymi walorami kulinarnymi - ma wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi wykazuje działanie kardioprotekcyjne, wpływając na obniżenie ciśnienia tętniczego i "złego" cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca.
Dynia ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie (bo jest niskokaloryczna i ma dużo błonnika), wzmacnia odporność, pomagając organizmowi w walce z wirusami i infekcjami, a także poprawia wzrok (bo zawiera bardzo dużo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A).
Mimo tak wielu właściwości prozdrowotnych są osoby, które powinny ograniczać spożycie dyniowych potraw. Warzywo to ma bowiem wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest polecane diabetykom i osobom chorującym na insulinooporność. Co innego pestki dyni i olej z dyni - ze względu na wysoką zawartość zdrowych tłuszczów są one wręcz wskazane w diecie cukrzycowej.
Dynia ma wiele zastosowań kulinarnych
Dynię można przyrządzać na wiele sposobów - można ją gotować, piec, smażyć, dusić, można przygotowywać z niej potrawy na słono i na słodko. Dynia może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Świetnie sprawdza się także jako przekąska. Bardzo chętnie jest spożywana jako zupa krem.
Jako że dynia ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych, przepisów na dania z tym warzywem w roli głównej jest mnóstwo. Poza wspomnianą zupą krem można z dyni zrobić np. placuszki, babeczki, sernik, farsz do naleśników, purée czy smoothie, a nawet chipsy. Dynię można też wykorzystać w sałatkach, daniach z kurczakiem czy rybą, daniach z makaronem albo przyrządzić z nią leczo, risotto czy curry.
To nie wszystko! Dynia świetnie nadaje się także na przetwory. Można zrobić z niej np. dżem (choćby z dodatkiem pomarańczy i imbiru), można ją zamarynować lub przyrządzić z niej syrop, który będzie pysznym dodatkiem do napojów, deserów czy naleśników.