Krotoszyn: I Akademia Kulinarna Zdrowego Żywienia. Rozpoczęła się od śniadania
W środę, 1 października, w Krotoszyńskiej Bibliotece Publicznej im. Arkadego Fiedlera odbyła się I Akademia Kulinarna Zdrowego Żywienia.
I Akademia Kulinarna Zdrowego Żywienia w Krotoszynie
Wydarzenie trwało przez cały dzień i zgromadziło sporo osób w krotoszyńskiej książnicy. Rozpoczęło się od pokazu zdrowego śniadania uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie i Edukacji Żywieniowej "Bez Lukru". Później pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie przeprowadzili wykłady nt. edukacji w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych przez promocję aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w ramach programu "Trzymaj formę". Sala konferencyjna stała się miejsce prelekcji. Na początku wystąpił Wojciech Styburski z Agro Integracji opowiadając o zrównoważonej hodowli od pola do stołu i skutecznej integracji producentów rolnych oraz systemach jakości żywności. Później odbył się pokaz kulinarny w wykonaniu Jakuba Durczyńskiego i Krzysztofa Lisiaka z Restauracji "U Bielawnego" w Krotoszynie, podczas którego uczestnicy mogli kosztować wykwintnych potraw.
-Niewątpliwie dla krotoszyńskiej biblioteki to również jest wydarzenie i dowód na to, że jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju działania, jeśli dotyczy to zdrowej żywności, zdrowej hodowli i zdrowej uprawy. Są to tematy dziś bardzo ważne, gdzie skłaniamy się ku temu, aby dbać o takową literaturę, uczyć zdrowego żywienia, zdrowego przygotowywania posiłków. Cieszymy się też z tego powodu, że młodzież mogła uczestniczyć w warsztatach, prezentować to, jak przygotowywać zdrowe śniadania. Zdrowe śniadania to też zdrowy umysł. Chłoniemy wiedzę, czytamy książki i biblioteka też ku temu służy - poinformowała nas dyrektor biblioteki Ewa Bukowska.