Kulinarna Bitwa Regionów KGW z powiatów: bełchatowskiego, łaskiego, pabianickiego, pajęczańskiego, zduńskowolskiego i poddębickiego w Szadku
Kulinarna Bitwa Regionów został stoczona w Szadku. W pierwszym etapie regionalnym w pojedynku na smaki starły się kół gospodyń wiejskich z sześciu powiatów. Czyje dania najbardziej podbiły podniebienia jurorów?
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Paweł Gołąb
Bitwa Regionów organizowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi, odbyła się w ramach Dni Szadku 2025. Udział w kulinarnym starciu wzięły koła gospodyń wiejskich czy stowarzyszenia z sześciu powiatów Łódzkiego: bełchatowskiego, łaskiego, pabianickiego, pajęczańskiego, zduńskowolskiego oraz częściowo poddębickiego.
- Ależ to była Bitwa! Smaki się ścierały, emocje sięgały zenitu, a tradycja... pachniała na całą okolicę! Na scenie amfiteatru przy ul. Widawskiej Koła Gospodyń Wiejskich dały prawdziwy popis – nie tylko kulinarnej kreatywności, ale i lokalnego ducha, który w każdej potrawie opowiadał własną historię – z satysfakcją podkreśla łódzki KOWR.
Kulinarna Bitwa Regionów w Szadku. Kto laureatem?
- I miejsce – KGW w Branicy (gmina Zapolice) - Barszcz biały gotowany na mięsie z królika zakwaszany sokiem z kapusty kiszonej w towarzystwie kiełbasy z mięsa króliczego oraz kluseczek wątrobianych, nagroda 2000zł
- II miejsce – Szadkowskie Koło Gospodyń i Gospodarzy w Szadku - Zupa krem z pokrzywy z Szadku nagroda 1500zł
- III miejsce - KGW w Niedyszynie (powiat bełchatowski) - Zacierajki, nagroda 1000 zł
Wszystkie pozostałe Koła otrzymały gratyfikacje za udział w konkursie
Nagrody wręczali: Józef Kopciuch, dyrektor ŁODR zs. w Bratoszewicach Oddział w Kościerzynie; Andrzej Janik, dyrektor wydziału rolnictwa i transportu Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi; Artur Ławniczak, burmistrz gminy i miasta Szadek; Przemysław Jaszczak, dyrektor KOWR OT w Łodzi.