Kurki – przepis. Zobacz, jakie dania można przygotować z tymi grzybami

Sezon na kurki w pełni! Zobacz przepisy na dania z kurkami w roli głównej! To pyszne grzyby, z których można wyczarować wiele niesamowitych dań. Ten sezonowy smak przemija bardzo szybko, dlatego warto wykorzystać ich walory i skomponować nietuzinkowe dania.
xx
Źródło zdjęć: © Pixabay
opr. Magda Smoleń

Czas na kurki! Grzyby to nie tylko źródło wartości odżywczych, ale i smaku, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu i korzystać z ich właściwości częściej niż od święta.

Zupa kremowa z kurkami [PRZEPIS]

Składniki (dla 2 osób)


  • 100 g świeżych kurek
  • 25 g masła
  • 250 g bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
  • grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)


Wykonanie zupy z kurkami

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.

Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Schab z kurkami [PRZEPIS]

Składniki


  • 4 plastry schabu
  • kurki
  • śmietana
  • smalec
  • cebula
  • sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

Kaszotto z kurkami [PRZEPIS]

Składniki


  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g kurek
  • mała cebula
  • 250 ml bulionu
  • 50 ml wina białego
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła
  • kawałek parmezanu do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Wykonanie
W dużej, wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, następnie wsypać kaszę pęczak, dokładnie wymieszać, a następnie wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.
Dolać wino i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić oczyszczone kurki. Wymieszać dokładnie i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić mały kawałek masła. Na talerzu posypać świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo startym serem.
Przepis Agnieszki Bochnak

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką [PRZEPIS]

Składniki


  • 400 g mąki pszennej 
  • 300 g maślanki 
  • 350 g kurek 
  • 150 g zielonej soczewicy 
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżeczki czarnuszki 
  • pieprz 
  • sól



Wykonanie

Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Oczyszczone kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem.

Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką. 

Przepis Anny Loski

Pilaw z kurkami i indykiem [PRZEPIS]

Składniki


  • 15 dag świeżych kurek
  • 15 dag ryżu basmati
  • 20 dag filetu z indyka
  • 2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
  • cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Wybrane dla Ciebie

Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Tarnowskie Góry: Gwarki 2025. Przed nami liczne koncerty i atrakcje
Tarnowskie Góry: Gwarki 2025. Przed nami liczne koncerty i atrakcje
Łódź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Łódź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku