Kuźnice Koneckie z regionalnymi przysmakami. Przygotowały je głównie koła gospodyń wiejskich
Goście 26 Kuźnic Koneckich w Maleńcu nie musieli martwić się o obiad czy podwieczorek. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu znaleźć można było mnóstwo przysmaków.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Marzena Kądziela
Marzena Kądziela
Smakowite Kuźnice Koneckie
Królowały pierogi wszelkiego rodzaju - od tych z mięsem, kapustą, grzybami po nadziewanych kaszą czy... ziemniakami. Na kilku stoiskach można było skosztować regionalnego przysmaku - kugla czyli placka pieczonego w piecu z tartych ziemniaków, mięsa, cebuli. Były bigosy i kapusty przygotowane na różne sposoby, zalewajka, paszteciki małe i w formie dużego pieroga.
Od ciast i ciasteczek można było dostać zawrotu głowy. Drożdżowe bułki z jagodami, szarlotki, placki z truskawkami i mnóstwo innych słodkości.
W upalne sobotnie popołudnie ogromnym wzięciem cieszyły się lemoniady przygotowane z przeróżnych owoców.
Było w czym wybierać!
Organizatorem Kuźnic Koneckich było Starostwo Powiatowe w Końskich.