Lubisz słone potrawy? Ryzykujesz zdrowiem. Taka dieta powoduje stan zapalny mózgu i podnosi ciśnienie krwi
Nadciśnienie to cichy zabójca
Nadciśnienie tętnicze to poważny problem zdrowotny, który dotyka dwie trzecie osób powyżej 60. roku życia i każdego roku przyczynia się do 10 milionów zgonów na całym świecie.
Choroba ta przez długi czas może przebiegać bezobjawowo, a mimo to zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz innych groźnych powikłań.
Szacuje się, że nawet co trzeci pacjent nie reaguje na standardowe leczenie, które skupia się głównie na naczyniach krwionośnych i nerkach, zgodnie z tradycyjnym poglądem dotyczącym źródeł nadciśnienia.
Uważaj na słoną dietę. Powoduje stan zapalny mózgu i podnosi ciśnienie krwi
Zespół interdyscyplinarny kierowany przez prof. Mashę Prager-Khoutorsky z Uniwersytetu McGill wykazał, że w rozwoju niektórych typów nadciśnienia istotną rolę może odgrywać mózg, a nie, jak dotąd sądzono, wyłącznie nerki. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach podważają utrwalone poglądy na temat mechanizmów tej choroby i wskazują mózg jako potencjalny nowy kierunek w terapii.
Aby naśladować ludzkie nawyki żywieniowe, szczurom podawano wodę zawierającą 2 proc. soli kuchennej (NaCl), co odpowiada codziennej diecie opartej na fast food i produktach takich jak bekon, makaron instant i ser topiony.
Dieta obfitująca w sól pobudzała mikroglej, komórki odpornościowe mózgu, znajdujące się w sąsiedztwie neuronów odpowiedzialnych za wydzielanie wazopresyny. W efekcie rozwijał się stan zapalny, który nasilał produkcję tego hormonu i prowadził do podwyższenia ciśnienia tętniczego.
Wyniki badań naukowych pokazują, że wysokie ciśnienie krwi może mieć swoje źródło w mózgu
Naukowcy mogli uchwycić te zmiany dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod obrazowania mózgu oraz zaawansowanych technik laboratoryjnych, które dopiero od niedawna są dostępne badaczom.
- To nowe dowody na to, że wysokie ciśnienie krwi może mieć swoje źródło w mózgu, co otwiera drogę do opracowania metod leczenia oddziałujących na mózg. Rola mózgu w nadciśnieniu tętniczym była w dużej mierze pomijana, po części dlatego, że trudniej go badać. Ale dzięki nowym technikom jesteśmy w stanie zaobserwować te zmiany - powiedziała prof. Prager-Khoutorsky, cytowana w materiałach prasowych.
Badacze zdecydowali się użyć szczurów zamiast powszechnie stosowanych myszy, ponieważ mechanizmy regulacji soli i wody u szczurów lepiej odzwierciedlają te występujące u ludzi.