Michelin opublikował nową selekcję restauracji. Gdańsk w Przewodniku MICHELIN Polska 2025
Nowy Przewodnik Michelin Polska 2025
Przewodnik MICHELIN Polska obejmuje obecnie 108 restauracji, w tym nową restaurację wyróżnioną gwiazdką MICHELIN, co zwiększa liczbę lokali z tym prestiżowym odznaczeniem do siedmiu.
Natomiast mieszkańcy i turyści, którzy cenią dobrą kuchnię w przystępnej cenie, z pewnością ucieszą się z dodania siedmiu nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Bib Gourmand - nagroda przyznawana restauracjom, które oferują wysoką jakość jedzenia w rozsądnej cenie.
- Cieszę się, że Przewodnik MICHELIN w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia, w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand – komentuje Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN.
- Podróżując po Polsce Inspektorzy byli pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się lokalna scena kulinarna. Nowe pokolenie szefów kuchni chętnie sięga po lokalne składniki, jednocześnie kształtując nowoczesny styl rodzimej kuchni, robiąc to z niezwykle pozytywnym nastawieniem. Również ogromnie cieszy mnie fakt, że Polska zyskała kolejną restaurację z gwiazdką MICHELIN. To wspaniała wiadomość dla całej krajowej branży gastronomicznej
Michelin 2025 - osiągnięcia w Gdańsku
Mimo, że w Trójmieście kolejnej gwiazdki nie przyznano, rozdano kilka tytułów dodatkowych oraz utrzymano te, które przyznano w ubiegłych sezonach.
Hewelke i Treinta y Tres w Gdańsku utrzymały wyróżnienie Bib Gourmand, a Eliksir utrzymuje Zieloną Gwiazdkę MICHELIN
- Filozofia ograniczania odpadów oraz wykorzystywanie lokalnych produktów to fundamenty podejścia restauracji do nowoczesnej gastronomii, które robią ogromne wrażenie - czytamy w przewodniku
Co najważniejsze - Arco by Paco Pérez w Gdańsku utrzymuje jedną gwiazdkę Michelin otrzymaną dokładnie rok temu.
Nagroda MICHELIN za Otwarcie Roku
Po dziesięciu latach pracy w Gdyni, doświadczony szef kuchni i właściciel Rafał Wałęsa zdecydował się przenieść swoją restaurację "Sztuczka" do Gdańska... i okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Sztuczka, zlokalizowana naprzeciwko budynku Muzeum II Wojny Światowej, to eleganckie, komfortowe i doskonale prowadzone miejsce.
Dania Wałęsy opierają się na solidnym warsztacie technicznym, łącząc klasyczne wpływy kuchni francuskiej z polskimi akcentami. Inspektorzy zachwycili się nie tylko samą kuchnią i wystrojem wnętrza, ale również serdeczną, profesjonalną i pełną pasji obsługą, co uczyniło Sztuczkę oczywistym wyborem do tej nagrody.