Minikulki z polifenolami z zielonej herbaty skutecznie odchudzają?
- Utrata wagi może pomóc niektórym osobom zapobiec długoterminowym problemom zdrowotnym, takim jak cukrzyca i choroby serca. Nasze mikrokulki działają bezpośrednio w jelitach, blokując wchłanianie tłuszczu w sposób nieinwazyjny i łagodny - mówi Yue Wu z Uniwersytetu Syczuańskiego.
Przyrost masy ciała jest spowodowany czynnikami genetycznymi i stylu życia, w tym dietą wysokotłuszczową. Dieta wysokotłuszczowa zaś to taka, w której 35 proc. lub więcej dziennego spożycia kalorii pochodzi z tłuszczu, a nie z białek czy węglowodanów. Niektóre farmaceutyki, takie jak orlistat, hamują działanie określonych enzymów żołądkowych rozkładających tłuszcze pokarmowe, co skutkuje mniejszym ich wchłanianiem przez organizm. Orlistat jest lekiem zatwierdzonym przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) i skutecznym w redukcji masy ciała. Jednak u niektórych osób powoduje poważne skutki uboczne, w tym uszkodzenia wątroby i nerek.
Stąd eksperci postanowili opracować interwencję odchudzającą, która celowałaby w proces wchłaniania tłuszczu, ale bez negatywnych skutków ubocznych. - Chcemy stworzyć coś, co będzie zgodne z tym, jak ludzie normalnie jedzą i żyją - wyjaśnia Wu.
Na początek stworzono maleńkie, roślinne kulki, które powstają spontanicznie w wyniku serii wiązań chemicznych pomiędzy polifenolami zielonej herbaty i witaminą E. Te struktury mogą tworzyć chemiczne połączenia z kroplami tłuszczu i stanowią rdzeń wiążący tłuszcz w mikrokulkach. Następnie naukowcy pokryli kulki naturalnym polimerem pozyskiwanym z alg, aby chronić je przed kwaśnym środowiskiem żołądka. Po spożyciu ochronna powłoka polimerowa pęcznieje w reakcji na kwaśne pH, a polifenole zielonej herbaty i związki witaminy E wiążą i zatrzymują częściowo strawione tłuszcze w jelitach.
Mikrokulki są niemal bezsmakowe, a naukowcy przewidują, że łatwo będzie je włączyć do codziennej diety. Na przykład można by je wytwarzać w formie małych kulek wielkości tapioki i dodawać do deserów oraz bubble tea.
Badacze ocenili skuteczność mikrokulek jako metody odchudzania na szczurach. Zwierzęta podzielono na cztery grupy: karmione dietą wysokotłuszczową (60 proc. tłuszczów) z mikrokulkami lub bez nich oraz karmione dietą normalną (10 proc. tłuszczów) przez 30 dni i gryzonie ptrzymujące orlistat. Szczury karmione dietą wysokotłuszczową i mikrokulkami:
- straciły 17 proc. całkowitej masy ciała, podczas gdy szczury z pozostałych grup nie schudły,
- miały mniej tkanki tłuszczowej i mniejsze uszkodzenia wątroby w porównaniu do szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową i normalną bez mikrokulek,
- wydalały więcej tłuszczu z kałem w porównaniu do szczurów, które nie otrzymywały mikrokulek. Dodatkowy tłuszcz w kale nie miał widocznych negatywnych skutków zdrowotnych.
Ponadto szczury karmione dietą wysokotłuszczową i mikrokulkami wydalały podobne ilości tłuszczu jelitowego, ale bez skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego, które badacze zaobserwowali w grupie szczurów leczonych orlistatem.
Rozpoczęto kliniczne badania z udziałem ludzi. - To ważny krok w kierunku klinicznego zastosowania naszych polifenolowych mikrokulek, oparty na uzyskanych podstawowych wynikach - podkreśla Wu.
Na podstawie:
Tiny green tea beads trap fat and melt away pounds without side effects