Najlepsza sałatka meksykańska z kurczakiem. Gotowa w 20 minut
Masz ochotę na coś pysznego, kolorowego i pełnego smaku? Sałatka meksykańska to prawdziwy hit każdej imprezy! Przygotujesz ją w zaledwie 20 minut, a połączenie soczystego kurczaka, chrupiących nachosów, świeżych warzyw i aromatycznego sosu czosnkowego sprawi, że goście będą prosić o dokładkę. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo zrobić danie, które smakuje jak z najlepszej meksykańskiej restauracji.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | LauriPatterson/Getty Images
Gabriela Fedyk
Co wchodzi w skład sałatki meksykańskiej? Przepis na sałatkę inspirowaną Meksykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 8-10
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka,
- łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- 2 ząbki czosnku (do kurczaka i do sosu),
- 1 czerwona cebula,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka świeżej kolendry (opcjonalnie - zamiennie 1/3 łyżeczki suszonego oregano),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 średnie pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 sałata (np. lodowa),
- 2-3 korniszony,
- 4 łyżki majonezu,
- ok. 90 g nachosów,
- sól i pieprz (do smaku),
- kilka plasterków jalapeño (świeżego albo ze słoika - jeżeli lubisz ostre smaki),
- olej (do smażenia).
Jak zrobić sałatkę meksykańską?
- Przygotuj składniki sałatki meksykańskiej. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Cebulę i kolendrę drobno posiekaj (zostaw kilka kawałków pokrojonych w piórka do dekoracji). Pomidory pokrój w kostkę (pomidorki koktajlowe na połówki), podobnie jak korniszony. Sałatę umyj i poszarp na mniejsze kawałki. Odcedź fasolę i kukurydzę.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż 2-3 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz posiekaną kolendrę. Duś jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- W dużej, szklanej misce ułóż warstwy sałatki: na dnie połowę sałaty lodowej, a następnie pomidory, kukurydzę, mięso z sosem, ogórki, czerwoną fasolę i resztę sałaty. Jeżeli używasz jalapeño dodaj je teraz, a sałatkę posyp resztą czerwonej cebuli.
- Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Sos czosnkowy rozprowadź na wierzchu sałatki.
- Przed podaniem sałatki na wierzchu ułóż nachosy - część w całości, a resztę pokrusz i posyp po wierzchu. Podawaj i patrz, jak znika w kilka chwil. Smacznego!
Porady:
- Sałatkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu, aby nachosy były chrupiące.
- Sałatkę możesz też przygotować ją wcześniej, ale nachosy dodaj dopiero przed podaniem. Dzięki temu nie staną się miękkie i gumowate.
- Świetnie sprawdzi się też starty ser cheddar posypany na wierzchu.
Do czego pasuje sałatka meksykańska? Propozycje podania
Sałatka meksykańska to idealny wybór na imprezy, rodzinne spotkania czy szybki obiad. Doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, tortillami, quesadillami albo jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Może być też samodzielnym daniem - jest sycąca, kolorowa i pełna smaku.
Pięknie prezentuje się w szklanej misie, kiedy jej wszystkie warstwy są widoczne. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą i plasterkami limonki. Podaj ją z sosem salsa i guacamole, by każdy mógł doprawić ją według uznania.