Nasz organizm może trawić pochodne celulozy. Nie wiadomo jednak z jakim skutkiem

Okazuje się, że zagęstniki na bazie celulozy, obecne w wielu popularnych produktach spożywczych, mogą być trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym.
fot. AURELIE LUYLIER from Pixabayfot. AURELIE LUYLIER from Pixabay
JP

Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej wykazali, że nasze bakterie jelitowe potrafią odżywiać się tymi dużymi cząsteczkami - co wcześniej uważano za niemożliwe - dzięki enzymom, które normalnie pomagają nam rozkładać błonnik pokarmowy.

- Dotąd zakładano, że te zagęstniki, będące sztucznymi pochodnymi naturalnej celulozy, po prostu przechodzą przez układ pokarmowy w niezmienionej formie - mówi dr Deepesh Panwar, współautor badań. - Nasze badanie daje wgląd w to, jak te dodatki do żywności są faktycznie trawione przez bakterie jelitowe dzięki obecności naturalnych polisacharydów w naszej diecie - dodaje.

Złożona struktura tych pochodnych celulozy sprawia, że są one cennymi zagęstnikami w popularnych produktach, takich jak ketchup, sos sałatkowy czy nawet pasta do zębów. Ta sama cecha powoduje jednak, że bakteriom jelitowym trudniej jest je rozłożyć - a w wyższych stężeniach stosuje się je wręcz jako środki przeczyszczające.

Nowe badanie in vitro pokazuje jednak, że jeśli nasze bakterie jelitowe są "uaktywnione" przez naturalne polisacharydy - długie łańcuchy cukrów występujące w owocach, warzywach i zbożach - wówczas pochodne celulozy mogą być trawione. Dzieje się tak dlatego, że naturalne polisacharydy aktywują enzymy produkowane na powierzchni komórek bakteryjnych, które są w stanie rozkładać także sztuczne cząsteczki celulozy.

Odkrycia te nie podważają tego, że związki te są bezpieczne do spożycia, co potwierdzają lata badań i praktyki. Jednak sugerują, że należy dokładniej zbadać fizyczne, chemiczne i biologiczne skutki trawienia pochodnych celulozy przez bakterie jelitowe.

Tak więc następnym razem, gdy połączysz zieloną sałatę ze słodkim sosem, pamiętaj, że twoje bakterie jelitowe ciężko pracują, pomagając rozłożyć wszystkie elementy twojego posiłku, radzą uczeni.

Na podstawie:

Common food thickeners - long thought to pass right through us - are actually digested

Wybrane dla Ciebie

Śląskie: Zamiast pomocy wyszedł koszmar. Poszkodowani stracili miliony
Śląskie: Zamiast pomocy wyszedł koszmar. Poszkodowani stracili miliony
Szprotawa: Pierwszaki dostaną rowery. To już czwarta edycja autorskiego projektu samorządu
Szprotawa: Pierwszaki dostaną rowery. To już czwarta edycja autorskiego projektu samorządu
Nowy Tomyśl: Ruszył projekt "Bądź jak Kopernik". Nowa inicjatywa dla seniorów z gminy
Nowy Tomyśl: Ruszył projekt "Bądź jak Kopernik". Nowa inicjatywa dla seniorów z gminy
Słupsk: Startuje turniej o Puchar Prezydentki Miasta
Słupsk: Startuje turniej o Puchar Prezydentki Miasta
Gowarczów: Dożynki parafialne i rekonstrukcja historyczna
Gowarczów: Dożynki parafialne i rekonstrukcja historyczna
Tarnobrzeg: Pędził prawie 200 km/h, bo spieszył się na sprawdzian z matematyki
Tarnobrzeg: Pędził prawie 200 km/h, bo spieszył się na sprawdzian z matematyki
Grodzisk Mazowiecki: "Bajanie na ścianie" w Bibliotece Publicznej
Grodzisk Mazowiecki: "Bajanie na ścianie" w Bibliotece Publicznej
Dobrzany: Nieodpowiedzialny kierowca motoroweru stanął przed sądem
Dobrzany: Nieodpowiedzialny kierowca motoroweru stanął przed sądem
Leszno: Alejka za osiedlem Ogrody zyskuje nowe życie
Leszno: Alejka za osiedlem Ogrody zyskuje nowe życie
Rolnicy chcą zmian w przepisach o oborniku. KRIR apeluje
Rolnicy chcą zmian w przepisach o oborniku. KRIR apeluje
Toruń: Tramwaje hałasują na Skarpie. Z czasem ma być ciszej
Toruń: Tramwaje hałasują na Skarpie. Z czasem ma być ciszej
Załoga jachtu na Zatoce Gdańskiej przeżyła chwile grozy. Straż Graniczna i SAR w akcji ratunkowej
Załoga jachtu na Zatoce Gdańskiej przeżyła chwile grozy. Straż Graniczna i SAR w akcji ratunkowej