Niepokojące wyniki badań: Zmiany klimatu niszczą wartości odżywcze upraw

Nowe badania sugerują, że połączenie wyższego stężenia dwutlenku węgla w atmosferze i wyższych temperatur przyczynia się do obniżenia jakości odżywczej roślin uprawnych, co ma poważne konsekwencje dla zdrowia i dobrostanu ludzi.

fot. Goran Horvat from Pixabayfot. Goran Horvat from Pixabay
JP

Większość badań nad wpływem zmian klimatu na produkcję żywności koncentruje się na wydajności plonów, ale wielkość zbiorów niewiele znaczy, jeśli wartość odżywcza jest niska. - Nasza praca wykracza poza ilość: patrzymy na jakość tego, co jemy - mówi Jiata Ugwah Ekele z Liverpool John Moores University w Wielkiej Brytanii.

Skutki zmian klimatu mogą mieć druzgocące i nieodwracalne konsekwencje dla roślin na całym świecie. Badania Ekele koncentrują się głównie na tym, jak zawartość składników odżywczych w roślinach uprawnych może być zmieniana przez współdziałanie rosnących poziomów CO₂ i wzrastających temperatur, związanych ze zmianami klimatu. - Te zmiany środowiskowe mogą wpływać na wszystko: od fotosyntezy i tempa wzrostu po syntezę i magazynowanie składników odżywczych w roślinach - mówi Ekele.

- Zrozumienie tych wpływów jest kluczowe, ponieważ jesteśmy tym, co jemy, a rośliny są fundamentem naszego systemu żywnościowego jako główni producenci w ekosystemie. Badając te interakcje, możemy lepiej przewidywać, jak zmiany klimatu ukształtują wartość odżywczą naszej żywności i pracować nad łagodzeniem tych skutków - wyjaśnia Ekele.

Badania dotyczyły popularnych warzywach liściastych, takich jak jarmuż, rukola i szpinak. Uprawy odbywały się w komorach wzrostowych o kontrolowanym środowisku, a poziomy CO₂ i temperatury są zmieniane tak, by symulować przewidywane scenariusze klimatyczne dla Wielkiej Brytanii. - Podczas wzrostu roślin ocenia się wskaźniki fotosyntezy, takie jak fluorescencja chlorofilu i wydajność kwantowa, a w momencie zbioru rejestruje się plony i biomasę - tłumaczy Ekele.

Po zakończeniu upraw analizowano ich wartość odżywczą, mierzono stężenie cukrów, białek, związków fenolowych, flawonoidów, witamin i przeciwutleniaczy.

Wstępne wyniki sugerują, że podwyższone stężenie CO₂ w atmosferze może przyspieszać wzrost i powiększać rośliny, ale z pewnością nie czyni ich zdrowszymi. - Z czasem rośliny wykazały spadek zawartości kluczowych minerałów, takich jak wapń, oraz niektórych związków antyoksydacyjnych - mówi Ekele.

Zmiany te były jeszcze bardziej nasilone przez wzrost temperatury. - Interakcja między CO₂ a stresem cieplnym miała złożone skutki: rośliny nie rosły tak duże ani tak szybko, a pogorszenie jakości odżywczej się nasilało - wyjaśnia Ekele.

Ta nierównowaga odżywcza ma poważne konsekwencje zdrowotne dla ludzi. Wyższe stężenie CO₂ może zwiększyć stężenie cukrów w roślinach, ale jednocześnie rozcieńcza niezbędne białka, minerały i przeciwutleniacze. - Zmieniona równowaga może prowadzić do diet, które mają więcej kalorii, ale niższą wartość odżywczą - ostrzega Ekele. - Wyższa zawartość cukru w roślinach, zwłaszcza w owocach i warzywach, może zwiększać ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2, szczególnie w populacjach, które już zmagają się z chorobami niezakaźnymi - dodaje.

Rośliny o niskiej wartości odżywczej mogą również prowadzić do niedoborów kluczowych białek i witamin, co osłabia układ odpornościowy człowieka i pogłębia istniejące problemy zdrowotne, zwłaszcza w krajach o niskim i średnim dochodzie. - Nie chodzi tylko o to, ile żywności wyprodukujemy, ale także o to, co w niej jest i jak wspiera ona długoterminowe zdrowie ludzi - podkreśla Ekele.

Chociaż badania te symulują przewidywane zmiany klimatu w Wielkiej Brytanii, ich implikacje są globalne. - Systemy żywnościowe na Globalnej Północy już są wystawione na próbę przez zmieniające się wzorce pogodowe, nieprzewidywalne sezony wegetacyjne i częstsze fale upałów. W regionach tropikalnych i subtropikalnych te obszary muszą dodatkowo zmagać się z nakładającymi się stresorami, takimi jak susze, szkodniki i degradacja gleby, a mieszka tam miliony ludzi, którzy bezpośrednio zależą od rolnictwa jako źródła żywności i dochodu - zauważa Ekele.

Na podstawie:

Bigger crops, fewer nutrients: The hidden cost of climate change

Wybrane dla Ciebie

Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Wenezuela pokazuje pazur. Kutry rakietowe Peykaap III gotowe do działania
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Sens życia. Czy jego poszukiwanie może być pułapką?
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Podlaskie: Padł ofiarą oszustwa. 69-latek stracił 20 tys. zł
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Bielsk Podlaski: Awantura zakończyła się serią zatrzymań
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Łaziec: Z uczestnika wypadku stał się podejrzanym. Narkotest dały wynik pozytywny
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Wągrowiec: 40. Jesienny Puchar Klas za nami
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Klasy mundurowe. MSWiA wprowadza limity
Tarnowskie Góry: Gwarki 2025. Przed nami liczne koncerty i atrakcje
Tarnowskie Góry: Gwarki 2025. Przed nami liczne koncerty i atrakcje
Łódź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Łódź: Za nami kolejna edycja Meet at Rift. Fani mieli swoje święto
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Radom: Gruzini i Kolumbijczycy zatrzymani przez straż graniczną. Przebywali w Polsce nielegalnie
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Rzeszów: "Podróże za smakiem" w bibliotece przy ul. Sokoła
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku
Woźniki: Przedszkole rozbudowane! Placówka może pochwalić się nową częścią budynku