Niepokojący wzrost zakażeń bakterią EHEC w Europie. Groźny patogen powoduje biegunkę i zapalenie jelit
Wzrost zakażeń bakterią EHEC w Niemczech i Belgii
W Niemczech i Belgii zarejestrowano w ostatnich tygodniach około 40 przypadków zakażeń bakterią EHEC (enterokrwotoczna Escherichia coli). Choroba najciężej przebiega u dzieci i osób starszych - w Meklemburgii-Pomorzu Przednim hospitalizowano 17 dzieci, natomiast w Belgii bakteria wywołała infekcję u około 20 osób i doprowadziła do śmierci co najmniej 5 pensjonariuszy domów spokojnej starości.
Wykryto obecność toksynotwórczych szczepów bakterii w kiełbasie
Równolegle, w sobotę, 30 sierpnia, producent wyrobów mięsnych Schleizer Fleisch- und Wurstwaren GmbH z Turyngii ogłosił wycofanie ze sprzedaży kiełbasy cebulowej typu "metka" w opakowaniach po 500 g. W partii o numerze 133 i dacie minimalnej trwałości 27 sierpnia wykryto obecność toksynotwórczych szczepów bakterii Escherichia coli. Firma z siedzibą w Schleiz (powiat Saale-Orla) zaleca, by nie konsumenci nie spożywali tego produktu.
W związku z wykryciem bakterii producent wycofał swoje wyroby wędliniarskie ze sklepów w Badenii-Wirtembergii, Hamburgu, Meklemburgii-Pomorzu Przednim, Nadrenii Północnej-Westfalii, Saksonii-Anhalt, Brandenburgii, Bawarii, Hesji, Dolnej Saksonii, Saksonii i Turyngii. Nie podano jednak, czy wykrycie bakterii w kiełbasie ma bezpośredni związek z odnotowanymi przypadkami zakażeń EHEC.
Co to jest EHEC?
EHEC (enterokrwotoczna Escherichia coli) to grupa chorobotwórczych szczepów bakterii jelitowej. Naturalnymi nosicielami są głównie przeżuwacze, zwłaszcza bydło, u których bakteria zwykle nie wywołuje objawów chorobowych.
U ludzi enterokrwotoczna Escherichia coli może powodować poważne choroby przewodu pokarmowego, w tym krwotoczne zapalenie jelita grubego i zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który może prowadzić do niewydolności nerek. Do zakażenia dochodzi najczęściej przez spożycie skażonej żywności, wody lub kontakt z zakażonymi zwierzętami.
Dzieci są szczególnie podatne na zakażenie bakterią EHEC. Ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały, co utrudnia skuteczną walkę z infekcjami.
Osoby starsze również należą do grupy podwyższonego ryzyka zakażenia EHEC. Z wiekiem układ odpornościowy słabnie, co utrudnia organizmowi skuteczną reakcję na infekcje. Dodatkowo przewlekłe choroby i osłabienie narządów zwiększają prawdopodobieństwo powikłań.
Jak chronić się przed zakażeniem?
Eksperci zalecają przestrzeganie podstawowych zasad higieny żywności, takich jak dokładne gotowanie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz staranne mycie owoców i warzyw. Podkreślają, że w przypadku pojawienia się objawów, takich jak krwawa biegunka czy silne bóle brzucha, niezbędna jest szybka konsultacja lekarska.
Źródło: EHEC - So schützen Sie sich vor den gefährlichen Keimen BR24