Orzeźwiająca mizeria po japońsku. Sunomono to sałatka idealna na upały
Lekka, chrupiąca i pełna smaku - taka jest sunomono, czyli mizeria po japońsku. Słodko-kwaśna marynata i sezam sprawiają, że zwykłe ogórki zamieniają się w elegancki dodatek do obiadu lub sushi. W sezonie ogórkowym jem ją niemal codziennie i za każdym razem nie mogę się nadziwić, jak taka prosta sałatka może tak dobrze smakować.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Banu R/Getty Images
Gabriela Fedyk
W tym artykule:
Mizeria po japońsku - przepis na sunomono
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 długi ogórek (np. szklarniowy) lub 3-4 ogórki gruntowe,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki octu ryżowego (lub innego, jaki masz w domu) lub 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki mirinu (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka cukru,
- nasiona sezamu (do posypania).
Jak zrobić sunomono z ogórka?
- Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, mirin (jeśli używasz), sos sojowy, cukier i sezam. Odstaw na bok.
- Ogórki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 2 mm). Możesz do tego użyć mandoliny.
- Przełóż ogórki do miski, posyp solą i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, by puściły wodę.
- Ogórki odcedź i wyciśnij z nich wodę. Ponownie przełóż je do miski i zalej marynatą przygotowaną na początku. Posyp dodatkowym sezamem i podawaj. Smacznego!
Uwagi:
- Japończycy, przygotowując sunomono, używają jeszcze suszonych wodorostów wakame. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy w Polsce ma je w swoim domu. Jeżeli masz lub chcesz ich użyć, to po odstawieniu ogórków z solą użyj ok. 5 g wakame. Potnij je w mniejsze kawałki, zalej 2 szklankami wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, wyciśnij wodorosty i dodaj do miski razem z ogórkami.
- Nie musisz mieć octu ryżowego. Możesz go zastąpić innym, jaki masz w domu - białym, jabłkowym, winnym, a nawet balsamicznym. Smak będzie nieco inny, ale wciąż będzie smacznie.
Sunomono - mizeria po japońsku, która orzeźwia i zachwyca
Sunomono to moja ulubiona sałatka na bazie ogórków. Ta lekka, orzeźwiająca sałatka jest popularna w kuchni japońskiej. Jej nazwa oznacza dosłownie "kwaśne rzeczy" i odnosi się do charakterystycznego smaku marynaty z octem ryżowym. Japończycy serwują sunomono jako mały dodatek do obiadu, przystawkę lub do ryżu, sushi czy ryb. Dzięki delikatnemu słodko-kwaśnemu smakowi mizeria po japońsku doskonale podkreśla smak dań głównych i świetnie orzeźwia w upalne dni. Będzie pasować też jako ciekawy dodatek do dań z grilla.