Oświęcim: Lody dla ochłody. Gdzie wybrać się na lody gałkowe, a może kręcone. Lodziarnie polecane przez internautów według Google’ a. 

Nadciąga kilka gorących dni, a wtedy mieszkańcy szukają lodów dla ochłody. W Oświęcimiu jest kilka miejsc, gdzie można zjeść pyszne lody. Wybór jest spory. Wielu ma już swoje ulubione lodziarnie, ale warto zobaczyć co serwują inni, bo oferta jest bardzo różnorodna i potrafi zaskoczyć fantazyjnymi nazwami i egzotycznymi smakami. Prezentujemy ranking prezentowany przez internautów według Google’ a.
Lodziarnia (obok Kauflandu)Ocena: 3,6Opinii: 16.Lodziarnia (obok Kauflandu)Ocena: 3,6Opinii: 16.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Archiwum Polska Press
Jerzy Zaborski
  • Rapsodia Cafe (lody gałkowe) - ulica Śniadeckiego 22 BOcena: 4,7Opinii: 2000.
  • Lodziarnia "Lodzia" (lody włoskie) - ulica Polna 15Ocena: 4,8Opinii: 99.
  • FIGA z MAKIEM - ulica Jagiełły 1 AOcena: 4,8Opinii: 427.
[1/3] Rapsodia Cafe (lody gałkowe) - ulica Śniadeckiego 22 BOcena: 4,7Opinii: 2000. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Redakcja Polska Press

Warto przypomnieć, że pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Także w Europie zajadali się tymi rarytasami wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór. W XVI wieku włoski architekt i kucharz odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody.

Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt wyszukane. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach, które obecnie są chyba najpopularniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Starogard Gdański: Dziś świętują kundelki. To najlepsi przyjaciele na świecie
Starogard Gdański: Dziś świętują kundelki. To najlepsi przyjaciele na świecie
Kraków: Tragiczny wypadek na trasie krajowej pod miastem. Zderzenie tira z samochodem osobowym. Zginął kierowca. Ogromne utrudnienia w ruchu
Kraków: Tragiczny wypadek na trasie krajowej pod miastem. Zderzenie tira z samochodem osobowym. Zginął kierowca. Ogromne utrudnienia w ruchu
Romanów: Nocny wypadek na A1. Toyota roztrzaskana na barierach, kierowca odjechał zanim dojechali policjanci
Romanów: Nocny wypadek na A1. Toyota roztrzaskana na barierach, kierowca odjechał zanim dojechali policjanci
Chojnice: Już rośnie 750 drzew na 750-lecie. To wspólna akcja
Chojnice: Już rośnie 750 drzew na 750-lecie. To wspólna akcja
Rzeszów: Słoneczna sobota na Podkarpackim Bazarku. Regionalne smaki i aromatyczne miody
Rzeszów: Słoneczna sobota na Podkarpackim Bazarku. Regionalne smaki i aromatyczne miody
Dopłaty nie przepadną. Rolnicy mogli stracić po 60 tys. zł
Dopłaty nie przepadną. Rolnicy mogli stracić po 60 tys. zł
Konin: Zagubione kociaki poszukują swoich domów. Rozpoznajesz je?
Konin: Zagubione kociaki poszukują swoich domów. Rozpoznajesz je?
Toruń: Parkrun 2025. Tak biegaliście i maszerowaliście w lesie na Skarpie
Toruń: Parkrun 2025. Tak biegaliście i maszerowaliście w lesie na Skarpie
Gorzów: Od 18 lat wystawiany jest spektakl muzyczny "Trzy razy Piaf"
Gorzów: Od 18 lat wystawiany jest spektakl muzyczny "Trzy razy Piaf"
Zakopane: Rok 2026 rokiem Jana Kasprowicza
Zakopane: Rok 2026 rokiem Jana Kasprowicza
Biorę cebulę, kiełbasę i łączę z kiszoną kapustą. Tak gotuję jednogarnkowe danie na jesienne dni
Biorę cebulę, kiełbasę i łączę z kiszoną kapustą. Tak gotuję jednogarnkowe danie na jesienne dni
Poznań: Sztuka, motoryzacja i rock’n’roll w mieście
Poznań: Sztuka, motoryzacja i rock’n’roll w mieście