Oświęcim: Lody dla ochłody. Gdzie wybrać się na lody gałkowe, a może kręcone. Lodziarnie polecane przez internautów według Google’ a.
Warto przypomnieć, że pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Także w Europie zajadali się tymi rarytasami wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór. W XVI wieku włoski architekt i kucharz odkrył, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody.
Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty i wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt wyszukane. Na ogół były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach, które obecnie są chyba najpopularniejsze.