Oto aktualne ceny z Targowiska Miejskiego w Inowrocławiu
Sezon warzywno-owocowy w pełni. Truskawki, czereśnie, botwina, bób, młoda kapusta, kalafior, młode ziemniaki, fasolka szparagowa, szparagi - to produkty bardzo popularne o tej porze roku, a zarazem będące źródłem wielu witamin i minerałów. Np. szparagi zawierają witaminy C,E i K, potas, magnez. Pomagają też w schorzeniach nerek i wątroby. Jednak trwający od połowy kwietnia sezon na szparagi dobiega już końca. Pozostało więc niemało czasu, by w pełni cieszyć się ich smakiem.
Kwietniowo-majowe przymrozki, a także susza, wyrządziły duże straty na polach i w sadach. Mniejsza podaż większości produktów, a także wzrost kosztów produkcji roślinnej, przekłada się na wyższe ceny. To już nie te lata, kiedy np. za truskawki płacono 5,50- 8,50 za kilogram. Taka sytuacja miała miejsce w czerwcu 2014 roku. W minioną sobotę cenę tych smacznych owoców handlowcy ustalili na 14, 16, 17 i 18 złotych za kilogram. Na brak chętnych nie narzekali.
A oto pozostałe ceny wynotowane 14 czerwca:
- agrest -10,
- botwina -5,
- brokuł - 4-7,
- bób -15,
- burak ćwikłowy - 3-4,
- cebula: biała - 7, ze szczypiorem -2,50,
- chrzan -30,
- czereśnie - 14-18,
- czosnek - 2-4,
- fasolka szparagowa - 20,
- groszek - 20,
- jabłka - 3-5,
- jagoda kamczacka - 36,
- jajka - 0,8-1,30,
- kalafior - 5-7,
- kalarepa - 3,
- kapusta: (główka młodej) - 5, kiszona 10-12,
- koperek - 2,50,
- kwas chlebowy (litr) - 10,
- marchew (pęczek młodej) - 5,
- masło - 50/kg,
- natka pietruszki - 2,50,
- ogórek: gruntowy - 9-12,
- małosolny - 20,
- pieczarki -12,
- pietruszka - 8,
- pomidor - 5,50-8-10,
- por - 5, rabarbar - 8,
- sałata - 4-4,50,
- seler - 6,
- szczaw - 4,
- szparagi - 16,
- szpinak - 12,
- truskawki - 14-16-18,
- włoszczyzna - 6-8,
- ziemniaki - 2-2,50.