Oto nowe menu w wagonach restauracyjnych Wars. PKP Intercity kusi domową szarlotką, naleśnikami ze szpinakiem i pierogami. Podajemy ceny

Pamiętacie nieciekawe i niezbyt smakowite dania w Warsie? Dziś to już przeszłość, a właśnie rozpoczął się sezon letni z nowym, apetycznym menu w wagonach gastronomicznych. Podróżujący pociągami kategorii EIP (Express Intercity Premium), EIC (Express Intercity) oraz IC (Intercity) mogą liczyć na kulinarne nowości, które - zdaniem kolejarzy - umilą każdą podróż – zarówno służbową, jak i wakacyjną.
Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowościWagon restauracyjny
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | WARS/Polska Press
Piotr Sobierajski
  • Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowości
  • Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowości
  • Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowości
  • Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowości
  • Wars zaprasza do wagonów restauracyjnych, serwując letnie nowości
[1/5] Wagon restauracyjny Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | WARS/Polska Press

"Kolej na lato" - czyli nowe smaki będą towarzyszyć nam w podróżach

Nowe menu dostępne w wagonach gastronomicznych to kolejny krok w realizacji szeroko zakrojonej strategii poprawy jakości i spójności usług świadczonych pasażerom przez Wars S.A. w ramach Grupy PKP.

Letnia odsłona oferty, wprowadzana pod hasłem „Kolej na lato”, kontynuuje kierunek zapoczątkowany przez kampanię „Kolej na kawę” – pierwszą, ogólnopolską aktywację promującą nową kawę serwowaną w pociągach Wars. Akcja ta stanowiła istotny punkt zwrotny w komunikacji i standaryzacji produktów pokładowych, budując fundament pod kolejne zmiany w ofercie.

Kampania „Kolej na Lato” to nie tylko letnie podróże i kawa o nowej jakości, ale także zupełnie nowe smaki na pokładach pociągów. Wars prezentuje odświeżone menu, które łączy tradycję z nowoczesnością – idealne dla tych, którzy w trasie szukają nie tylko wygody, ale i przyjemności kulinarnej.

– Chcemy, aby podróż koleją była nie tylko wygodna, ale i smaczna. Nasze nowe propozycje w menu powstały z myślą o różnorodnych gustach kulinarnych naszych pasażerów – od klasycznych smaków po lekkie, letnie opcje – mówi Edyta Płuciennik – Skalska, rzecznik prasowa Wars S.A.

Nowości kulinarne w pociągach EIP, EIC i IC

W pociągach EIP i EIC pasażerowie mogą spróbować m.in.:

  • delikatnych naleśników ze szpinakiem,
  • francuskich rogalików z różnorodnymi dodatkami,
  • kolorowych bowli z ciecierzycą lub łososiem,wyrazistej sałatki z kurczakiem i marynowaną rzodkwią,
  • kultowych placków ziemniaczanych z gulaszem i ogórkiem kiszonym,
  • klasycznego kotleta mielonego z buraczkami.

W pociągach kategorii IC pojawiły się natomiast:

  • naleśniki ze szpinakiem,
  • sycące tortille z kurczakiem lub z szynką i serem,
  • sałatka z kurczakiem,
  • grillowany filet z kurczaka,
  • i na deser – domowa szarlotka, która przypomni smak wakacji u babci.

Gastronomia kolejowa ma dziś ogromny potencjał

To kulinarna odsłona letniej kampanii Wars, która podkreśla, że podróż koleją może być nie tylko wygodna, ale i pyszna. Wszystkie dania zostały przygotowane z myślą o sezonowości, jakości i różnorodności – tak, by każdy pasażer mógł znaleźć coś dla siebie.

Wprowadzenie letniego menu to nie tylko zmiana w ofercie kulinarnej, ale element szerszej strategii modernizacji usług świadczonych przez Wars S.A. w ramach Grupy PKP. Spółka konsekwentnie realizuje kierunek rozwoju skoncentrowany na podnoszeniu jakości obsługi klienta, dostosowywaniu produktów do zróżnicowanych oczekiwań pasażerów oraz budowaniu pozytywnego doświadczenia podróżnego.

– Gastronomia kolejowa ma dziś ogromny potencjał. Inwestujemy w jej rozwój, ponieważ wiemy, że współczesny pasażer oczekuje nie tylko punktualności i wygody, ale także jakości w każdym aspekcie podróży – komentuje Mikołaj Pawlak, dyrektor wykonawczy Wars S.A. – Nowe menu to krok w stronę standaryzacji i profesjonalizacji naszych usług, również w kontekście partnerstw biznesowych, konferencji na torach i podróży służbowych - dodaje.

Wars S.A. obsługuje:

  • 20 | ED250 – Express InterCity Premium
  • 35 | wagony restauracyjne – Express InterCity
  • 82 | wagony barowe – InterCity
  • 42 | wagony sypialne i z miejscami do leżenia

Coraz więcej posiłków wydanych w Warsie. Nadal królują pierogi

W 2024 roku pasażerowie PKP Intercity wykonali o 15 procent więcej transakcji w wagonach barowych i restauracyjnych Wars. Najpopularniejszym daniem serwowanym w Warsie są przeróżne pierogi w cenie nieco ponad 30 złotych. Trzeba było ich przygotować blisko 214 tys. porcji. Dużym zainteresowaniem cieszą się także kotlet schabowy, jajecznica i żurek.

Jak informuje PKP Intercity po pierogach najbardziej popularne są kotlety schabowe. Złożono na nie 177 tysięcy zamówień. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się ponadto jajecznica (169 tys. porcji) oraz żurek (165 tys. porcji). Klienci wypili także 1,1 miliona kaw.

Wybrane dla Ciebie

Bydgoszcz: Dzień otwarty w Muzeum Wojsk Lądowych na Osowej Górze. Jakie eksponaty skrywa to miejsce? Zobacz wideo i zdjęcia
Bydgoszcz: Dzień otwarty w Muzeum Wojsk Lądowych na Osowej Górze. Jakie eksponaty skrywa to miejsce? Zobacz wideo i zdjęcia
Katowice: Pożar w centrum. Ogień na budowie wiaduktu. Służby w drodze
Katowice: Pożar w centrum. Ogień na budowie wiaduktu. Służby w drodze
Kwidzyn: Groźne wypadki na Powiślu. Motocyklista zderzył się z samochodem osobowym
Kwidzyn: Groźne wypadki na Powiślu. Motocyklista zderzył się z samochodem osobowym
Jelenia Góra: Zjazd 400 dekarzy z całej Polski. To perspektywiczny i dobrze płatny zawód
Jelenia Góra: Zjazd 400 dekarzy z całej Polski. To perspektywiczny i dobrze płatny zawód
Ostróda: Groził sąsiadce podpaleniem i śmiercią. Nie przestał nawet, gdy na miejsce przyjechała policja
Ostróda: Groził sąsiadce podpaleniem i śmiercią. Nie przestał nawet, gdy na miejsce przyjechała policja
Luzino: 780-lecie miejscowości. Zabawa trwa tu do wieczora
Luzino: 780-lecie miejscowości. Zabawa trwa tu do wieczora
XI Diecezjalna Pielgrzymka do Sanktuarium Świętej Kingi w Nowym Korczynie. Zobacz zdjęcia
XI Diecezjalna Pielgrzymka do Sanktuarium Świętej Kingi w Nowym Korczynie. Zobacz zdjęcia
Zduńska Wola: Sportowa Kępina już działa. Nad zalewem jest coraz więcej mieszkańców
Zduńska Wola: Sportowa Kępina już działa. Nad zalewem jest coraz więcej mieszkańców
Szczecinek: Tłumy na koncercie zespołu LemON
Szczecinek: Tłumy na koncercie zespołu LemON
Lubawa: 12-latek na elektrycznej hulajnodze wpadł pod samochód dostawczy. Nie miał kasku
Lubawa: 12-latek na elektrycznej hulajnodze wpadł pod samochód dostawczy. Nie miał kasku
Kontraktowe przyspieszenie. Były młodzieżowy reprezentant Polski zostaje
Kontraktowe przyspieszenie. Były młodzieżowy reprezentant Polski zostaje
27 tysięcy trupów. Czy Gall Anonim okłamał swoich czytelników?
27 tysięcy trupów. Czy Gall Anonim okłamał swoich czytelników?