Paliwo dla odporności. Co jeść i pić, by szczepionka na grypę działała najlepiej?
Szczepienie na grypę może wywołać skutki uboczne
Regularne szczepienia przeciw grypie to ważny krok w dbaniu o zdrowie na co dzień. Szczepionkę należy przyjmować co roku, ponieważ jest ona opracowywana pod kątem aktualnie krążącej mutacji wirusa grypy. Szczepienie pomaga zapobiec zachorowaniu na grypę oraz znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych powikłań.
Chociaż szczepionki są bezpieczne i skuteczne to jednak niektóre osoby mogą obawiać się potencjalnych skutków ubocznych lub źle je znosić. Najczęstsze reakcje są łagodne i krótkotrwałe, i mogą obejmować stan podgorączkowy, ból głowy, bóle mięśni, nudności, a w rzadkich przypadkach, z powodu lęku przed igłą, nawet omdlenia.
Skutki uboczne są oczekiwane i często świadczą o tym, że szczepionka działa - uczy ona układ odpornościowy organizmu zwalczania wirusa grypy. To, co zjesz i wypijesz przed i po szczepieniu, może pomóc złagodzić te krótkotrwałe reakcje.
Medical News Today rozmawiał z ekspertami - Michelle Routhenstein (dietetyczka kardiologii prewencyjnej), Eleną Rolt (dietetyczka) oraz Şebnem Ünlüişler (inżynier genetyczny i dyrektor ds. długowieczności) - aby uzyskać porady dotyczące zdrowej diety w okresie szczepienia.
Co jeść i pić przed szczepieniem przeciw grypie?
Jeśli obawiasz się zawrotów głowy i omdleń w trakcie lub bezpośrednio po szczepieniu zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz stabilizację poziomu cukru we krwi.
- Picie wody lub herbaty ziołowej wspomaga krążenie i utrzymuje objętość krwi, co pomaga zapobiegać omdleniom i utrzymuje stabilny poziom energii. Przekąska zawierająca białko i węglowodany złożone, taka jak banan z masłem orzechowym, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapewniając stały poziom energii i zmniejszając ryzyko osłabienia lub zawrotów głowy w trakcie i po szczepieniu - wyjaśnia dla Medical News Today Michelle Routhenstein, dietetyczka kardiologii prewencyjnej.
Şebnem Ünlüişler, inżynier genetyczny i dyrektor ds. długowieczności również podkreśla:
- Chociaż jedzenie i picie nie mogą zmienić skuteczności samej szczepionki przeciw grypie, pewne wybory mogą pomóc organizmowi w łagodniejszej reakcji i złagodzić typowe skutki uboczne. [...] Nawet lekkie odwodnienie może nasilać zawroty głowy, [dlatego] woda lub napój bogaty w elektrolity [jest] prostym środkiem zapobiegawczym.
Przed szczepieniem sięgnij też po jogurt z płatkami owsianymi lub tost pełnoziarnisty.
Co jeść i pić po szczepieniu przeciw grypie?
Po szczepieniu układ odpornościowy rozpoczyna reakcję zapalną, która jest niezbędna do wytworzenia przeciwciał, ale może tymczasowo zaburzyć równowagę organizmu. W tym okresie należy postawić na zbilansowany posiłek, bogaty w składniki odżywcze wspierające regenerację. Dietetyczka Elena Rolt zaleca posiłek zawierający:
- białko (kluczowe dla syntezy przeciwciał),
- beta-glukany i błonnik (modulują odpowiedź immunologiczną),
- probiotyki (wspierają mikrobiotę jelitową),
- witaminę C (silny przeciwutleniacz, redukujący uszkodzenia oksydacyjne).
- Zbilansowany posiłek, który zawierałby wszystkie te składniki odżywcze, to bulion z kurczaka bogaty w łatwo przyswajalne białko, czosnek, cebulę, marchew, pak choi lub brokuły, lub inne liściaste warzywa, a także grzyby (doskonałe źródło beta-glukanu) w połączeniu z napojami na bazie jagód, takimi jak herbata z żurawiny lub rokitnika z miodem manuka, dostarczają witaminy C i polifenoli, które modulują stany zapalne i stres oksydacyjny.
Warto sięgnąć także po:
- kurkumę i tłuste ryby bogate w kwasy omega-3, które pomagają łagodzić stany zapalne,
- dietę bogatą w białko, np. chude mięso, rośliny strączkowe lub tofu, dostarczającą aminokwasów niezbędnych do produkcji przeciwciał.
Pamiętaj o nawodnieniu i diecie przeciwzapalnej nie tylko po szczepieniu
Podobnie jak przed szczepieniem, odpowiednie nawodnienie jest kluczowe w okresie rekonwalescencji poszczepiennej.
- Utrzymanie nawodnienia to kolejny ważny czynnik wpływający na optymalne krążenie krwi, ponieważ wspomaga ono efektywne dostarczanie składników odżywczych i komórek odpornościowych niezbędnych do skutecznej odpowiedzi na szczepionkę. Nawodnienie może również zmniejszyć nasilenie działań niepożądanych, takich jak ból głowy, zmęczenie i ból mięśni, a jednocześnie pomóc organizmowi regulować temperaturę - wyjaśnia Rolt.
Utrzymanie zdrowej diety jest istotne dla ogólnej odporności przez cały sezon jesienno-zimowy.
- Chociaż szczepionka przeciw grypie może pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo lub nasilenie choroby, nie ma gwarancji, że zapobiegnie infekcji, dlatego utrzymanie bogatej w składniki odżywcze, przeciwzapalnej diety w sezonie grypowym pozostaje ważne - podkreśla Routhenstein.
Dietetyczka zaleca produkty bogate w polifenole, cynk, selen oraz witaminy A, C i E, które wspomagają funkcjonowanie komórek odpornościowych.