Popularna mąka wycofana ze sklepów. Sprawdź, czy masz ją w domu
Która mąka została wycofana z Auchan?
Sieć sklepów Auchan poinformowała o wycofaniu z rynku jednej z partii mąki żytniej chlebowej typ 720.
- W trosce o Wasze bezpieczeństwo, firma Auchan po otrzymaniu pisma ze strony Inspekcji Sanitarnej, została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwe wyniki fizykochemiczne - czytamy w opublikowanym komunikacie.
O jaką mąkę chodzi? Poniżej znajdziesz szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
- Nazwa produktu: Mąka żytnia chlebowa typ 720, 1 kg
- Producent: "Młynomag" Myszkowska, Rezanko Spółka Jawna
- Kod kreskowy (EAN): 5904215183426
- Data przydatności / Numer partii: 03.12.2025
- Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony. Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie - informuje Auchan.
Co oznaczają niewłaściwe wyniki fizykochemiczne?
Wyniki fizykochemiczne odnoszą się do właściwości produktu takich jak wilgotność czy czystość mąki. Odchylenia od norm mogą wskazywać na problemy z procesem produkcji lub przechowywania, które wpływają na jakość i bezpieczeństwo żywności. Choć komunikat nie precyzuje szczegółów, tego typu nieprawidłowości są podstawą do wycofania produktu z rynku, by chronić zdrowie konsumentów.
Jakie mąki można wybrać zamiast żytniej?
Choć wycofana została tylko jedna partia mąki żytniej chlebowej, w sklepach dostępnych jest wiele innych rodzajów mąk, które z powodzeniem mogą zastąpić produkt w domowym wypieku:
- Mąka pszenna chlebowa (typ 750 lub 650) - sprawdzi się do wypieku klasycznego pieczywa o chrupiącej skórce.
- Mąka orkiszowa - delikatniejsza od żytniej, ale równie dobra do wypieku chleba i bułek.
- Mąka pełnoziarnista - bogata w błonnik, nadaje wypiekom ciemniejszy kolor i wyrazisty smak.
- Mąka gryczana - bezglutenowa, o charakterystycznym aromacie, świetnie sprawdza się w mieszankach chlebowych.
- Mąka kukurydziana - nadaje pieczywu lekko słodkawy smak i złocisty kolor.
- Mąka owsiana - popularna w zdrowych wypiekach, dodaje wilgotności i delikatnej słodyczy.
Dzięki tym alternatywom możesz bezpiecznie kontynuować kulinarne eksperymenty, a także odkrywać nowe smaki w domowej kuchni.