Poznań: Smak Madagaskaru na Ławicy – kulinarna podróż przed inauguracyjnym lotem na Nosy Be
Pasażerowie wylatujący z Poznania mogli nie tylko dowiedzieć się więcej o tej nowej propozycji, ale też poczuć jej smak. Na stoisku kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku, Maciej Woźniak, serwował dania inspirowane madagaskarską kuchnią. Aromaty wanilii, świeżych owoców morza i orientalnych przypraw mieszały się z atmosferą podróżniczego podekscytowania. Uśmiechnięte hostessy, przebrane w stroje stewardes, roznosiły degustacyjne porcje prosto do pasażerów, a w specjalnie przygotowanej strefie fotograficznej można było zrobić pamiątkowe zdjęcie – w tle palmy, plaża i turkusowe wody.
Całe wydarzenie stanowiło zapowiedź inauguracyjnego lotu, który wystartuje jutro, w niedzielę 10 sierpnia, o godzinie 19:25. Rejs do Nosy Be realizowany będzie przez biuro podróży Itaka i włoską linię Neos. Podróżni polecą bezpośrednio z Poznania na pokładzie Boeinga 787-9 Dreamliner, a tradycyjny salut wodny przygotowany przez Lotniskową Służbę Ratowniczo-Gaśniczą nada wydarzeniu symboliczny i widowiskowy charakter.
Nosy Be, nazywana „Perłą Madagaskaru”, kusi białymi plażami, krystaliczną wodą, rafami koralowymi i dziką przyrodą – od lemurów po kameleony. Lotnisko Ławica, uruchamiając to połączenie, wzmacnia swoją pozycję jako jeden z czołowych portów czarterowych w Polsce. W tym sezonie obsługuje już 38 wakacyjnych kierunków, a w planach są kolejne egzotyczne trasy – w grudniu będzie można polecieć stąd także do Bangkoku i na wietnamską wyspę Phu Quoc.
Wczorajsza strefa chilloutu pokazała, że podróż zaczyna się nie na pokładzie samolotu, ale już na lotnisku. I w przypadku Madagaskaru – ta przygoda zaczęła się wyjątkowo smakowicie.