Piątkowisko: Domowe jagodzianki od Koła Gospodyń Wiejskich
Jagodzianki, typowo polski wyrób
Jagodzianki to typowo polskie drożdżowe bułki wypełnione jagodami. Pieczone albo z dodatkiem kruszonki albo lukru. Wykonuje się je na wsiach jak i w miastach. Kojarzone są z latem, gdy jagody są najłatwiej dostępne i najtańsze.
Przepis na tradycyjne jagodzianki od KGW Piątkowisko
Gospodynie z KGW podzieliły się swoim przepisem na tradycyjne jagodzianki. Każde wyrabianie jest tu ręczne!
- 500 g przesianej do miski mąki
- 4 całe jaja
- 6 dużych łyżek cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Wszystko wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy.
Przepis na zaczyn:
- 2 łyżki ciepłego mleka
- szczypta mąki
- szczypta cukru
- 5 dag rozpuszczonych drożdży
Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do rondelka, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wlewamy wyrośnięte drożdże (zaczyn)
Do drugiej miski, w której wyrabialiśmy ciasto wlewamy trochę rozpuszczonego masła i wyrabiamy. W czasie wyrabiania dodajemy od czasu do czasu łyżkę oleju, by ciasto było wilgotne.
W innej misce przygotowujemy jagody, dodajemy do nich troszkę mąki ziemniaczanej i cukier.
Wyrabiane ciasto musi w pewnym momencie odchodzić od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte najpierw folią spożywczą, a potem ściereczką.
Przygotowanie kruszonki
- trochę masła z lodówki
- trochę mąki
- trochę cukru
Wszystko wyrabiamy ręcznie, następnie chowamy do lodówki.
Przygotowanie do pieczenia
Papier do pieczenia smarujemy olejem, bo jagodzianki nam się nie przykleiły. Piekarnik ustawiamy na góra/dół i 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto kroimy na kawałki, a do nich wkładamy wcześniej przygotowane jagody. Zlepiamy, by farsz się nie wydostał, a na górze smarujemy żółtkiem. Na to wszystko nakładamy kruszonkę i wkładamy do piekarnika.
Zobacz film, jak KGW Piątkowisko tworzy tradycyjne jagodzianki.