Pyszne placki na kefirze i budyniu. Zrobisz je w 20 minut, a zjesz jeszcze szybciej
Wybitnie puszyste placki na kefirze to pomysł na proste, szybkie do zrobienia i pyszne śniadanie. Placuszki pięknie wyrastają na patelni i są leciutkie jak chmurka. Świetnie smakują z sezonowymi owocami lub polane syropem klonowym.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | 123rf/uladzimirzuyeu/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Jeśli szukasz przepisu na naprawdę puszyste pancakes, to znajdziesz go właśnie tutaj. Proponuję ci pyszne placki na kefirze, które rosną na patelni jak na drożdżach, choć wcale ich nie zawierają. Za puszystość placków odpowiada przede wszystkim ubita na sztywno pianka z białek. W dodatku nie ma w nich grama mąki, bo zastępuję ją budyniem. Dzięki temu placuszki nie będą ciężkie i zbite, ale na pewno się nie rozpadną. Placuszki smażę wolno, na małym ogniu i pozwalam im w tym czasie ładnie urosnąć. Na koniec dodaję do nich po kleksie jogurtu i dekoruję owocami, ale możesz także polać je syropem klonowym.
Placki na kefirze z budyniem - przepis na bardzo puszyste placki
Czas przygotowania: 25 minut
Trump redukuje wojska w Rumunii. Czy Polsce też to grozi?
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 łyżki budyniu waniliowego,
- pół szklanki kefiru,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- ulubione owoce,
- pół szklanki jogurtu,
- olej do smażenia.
Jak zrobić puszyste placki na kefirze?
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj budyń w proszku, kefir i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
- Dodaj pianę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z każdej strony na małym ogniu pod przykryciem.
- Gotowe placki na kefirze udekoruj łyżką jogurtu i ulubionymi owocami.