Rozkoszuj się delikatnością. Przygotuj fluffy pancakes i serwuj je, jak tylko zechcesz
Rozpocznij dzień puszystym i efektownym śniadaniem. Fluffy pancakes prosto z Japonii to idealny wybór. Dzięki prostemu przepisowi przygotujesz je w domu bez specjalistycznego sprzętu. To szybki sposób na deser lub na weekendowe śniadanie. Odkryj jak je zrobić.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Fluffy pancakes - przepis na japońskie naleśniki
Liczba porcji: 4-5 sztuk.
Czas przygotowania: ok. 25 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 żółtka,
- 20 g mleka,
- 10 g oleju,
- 35 g mąki pszennej,
- 3 białka,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 40 g cukru,
- szczypta soli.
Jak zrobić fluffy pancakes?
Sposób przygotowania:
- Na początku oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj mleko i olej. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Wsyp mąkę pszenną i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ubij białka z octem, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Dodaj szczyptę soli.
- Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy żółtkowej, używając silikonowej szpatułki. Rób to etapami, aby zachować puszystość ciasta na fluffy pancakes.
- Rozgrzej patelnię z pokrywką na małym ogniu. Lekko natłuść powierzchnię olejem.
- Nałóż porcje ciasta łyżką, formując wysokie placuszki. Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu około 4-5 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
- Fluffy pancakes podawaj od razu, najlepiej z sezonowymi owocami (malinami, truskawkami lub prażonymi jabłkami), bitą śmietaną lub miodem.
Fluffy pancakes w dosłownym tłumaczeniu oznaczają puszyste placuszki. Dzięki ubiciu białek i dolaniu octu stają się bardzo lekkie i delikatne. Właśnie przez te proste kulinarne zabiegi japońskie naleśniki są wysokie i wyrośnięte. Przestrzegam też przed smażeniem na wysokiej mocy palnika. Przez pośpiech fluffy pancakes mogą być surowe w środku i spalone z zewnątrz. Smacznego!